Кам’янське

USD 26.03   EUR 29.13
Новини 24

Українцям дали поради, як уникнути йододефіциту

Йод необхідний людині протягом усього життя. Цей мікроелемент потрібен організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює метаболізм.

Більшість українців щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу. Добова ж потреба в йоді для жінок становить 150–300 мкг, для чоловіків — до 300 мкг, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

Норми споживання йоду для дітей: до 6 років – 90 мкг, а у віці 6–12 років – 120 мкг. (1 мкг – це 1 мільйонна частина грама). Створити надлишок йоду в організмі досить складно. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1000 мкг (1 мг) на добу.

«Щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Також включіть до щоденного раціону морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру), білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.), морську капусту (ламінарію), овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа), яйця, молоко, яловичину, волоські горіхи», – радять у Міністерстві охорони здоров’я.

У МОЗ нагадали, що нестача йоду в організмі призводить до: відчуття постійної втоми, слабкості, депресії; збільшення щитовидної залози (зоб); затримки росту та інтелектуального розвитку у дітей; зниження розумової активності у дорослих; порушення обмінних процесів; загрози переривання вагітності; раку щитовидної залози; погіршення пам’яті, слуху; підвищення холестерину; сухості шкіри, втрати її еластичності; порушення роботи кишківника; відчуття холоду; різкого зниження чи підвищення маси тіла; набряків; випадіння волосся тощо.

Джерело: УНІАН

Прокоментувати:

Переконайтеся, що ви вводите інформацію, де це зазначено (*) . HTML-код не допускається.