• UA
  • RU
  • 91 рік тому народився видатний кам’янчанин Володимир Сіренко

    08 Грудня, 2022

    7 грудня виповнився 91 рік із дня народження відомого кам’янського поета, письменника, журналіста, громадського діяча Володимира Івановича Сіренка.

    Володимир Сіренко народився у 1931 році в селі Новопетрівка на узбережжі Азовського моря. Із 1948 року жив і працював у Дніпродзержинську. Тут закінчив ремісниче училище та вечірню середню школу, що дало йому змогу вступити до Дніпропетровського державного університету та здобути диплом філолога.

    Понад 60 років життя він віддав творчій діяльності. Друкувався у місцевих та центральних газетах, журналах, колективних збірниках та альманахах, був автором численних поетичних і прозових книг. Очолював міську літературну студію «Факел», де опікувався місцевими літераторами, молодими талантами.

    Творча путь Володимира Сіренка була нелегкою. У 1967 році за написання «ідейно шкідливих» віршів, оборону української мови і культури його було виключено з партії, знято з посади редактора газети. За дисидентство та правозахисну діяльність понад двадцять років зазнавав переслідувань, у 1985 році був засуджений та засланий під Астрахань. Після реабілітації працював журналістом на Дніпропетровському обласному телебаченні.

    Володимир Сіренко був членом Національної спілки письменників України, лауреатом літературної премії «Благовіст», кавалером ордена «За заслуги» ІІІ ступеня. Усім серцем він уболівав за долю України, закликав берегти рідну мову, до останніх своїх днів брав активну участь у громадському житті міста.

    Пішов з життя митець слова в 2015 році. Наступного року вулицю Локтюхова, на якій мешкав письменник, було названо його іменем, а на будинку № 8, де розташовувалась його квартира, – встановлено меморіальну дошку. Таким чином ім’я Володимира Сіренка стало закарбованим не лише в пам’яті земляків, а й у міському просторі.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Учні художньої школи Кам’янського представили власне бачення козака Мамая

    Днями до музею історії міста надійшли перші роботи на конкурс дитячої творчості «Козак Мамай та...

    Музей Кам’янського поповнився артефактом з історичного району міста

    Нові Плани – ця назва пов’язана із забудовою Кам’янського, що відбувалася на початку ХХ століття...

    Юні таланти з Кам’янського перемогли на всеукраїнському конкурсі мистецтв

    Талановиті учні Мистецької школи №1 Кам’янського стали лауреатами першої премії на ІІІ Всеукраїнському конкурсі мистецтв...

    Із 20 квітня вразливі групи кам’янчан зможуть відвідувати театр за одну гривню

    20 квітня в Академічному музично-драматичному театрі імені Лесі Українки розпочинається реалізація проєкту «Театр для вразливих...

    Хорові колективи Кам’янського музичного коледжу виступили в костелі Дніпра

    14 квітня у Дніпрі в римо-католицькій парафії Святого Йосипа лунала чудова хорова музика. Вперше творчі...