1°C

Кам’янське

Ясно

Вологість: 94%

Вітер: 9 km/h

USD 24.42   EUR 26.93
Новини 24

Розпочався грибний сезон. Як не отруїтися?

Великі й маленькі, їстівні та отруйні. З осінніми дощами з’являються й «лісові делікатеси». Смачні, проте дуже небезпечні. Як уберегтися від отруєння грибами, порадив головний токсиколог Дніпропетровської області Микола Шинкаренко.

«На щастя, з початку 2019-го в області не зафіксовано жодного випадку отруєння грибами. Проте вкотре нагадуємо любителям «тихого полювання» про обережність. Найкраща порада – зібрати в лісі гриби у кошик, а потім позбутися їх. Краще купити у магазині штучно вирощені печериці чи гливи», – розповів головний токсиколог області.

Якщо все ж вирішили поласувати саме лісовими смаколиками, збирайте виключно ті гриби, які добре знаєте і в яких упевнені, наголошує лікар. Віддавайте перевагу трубчастим – білим, підосичникам, підберезникам, маслюкам. У них рідше помиляються.

Не збирайте гриби на узбіччях доріг та у межах міста – у них багато шкідливих речовин із повітря та ґрунту. Не кладіть до кошика надто молоді чи старі.

Фахівці радять готувати гриби протягом 8 годин після збирання. Інакше з часом вони зцементовуються й накопичують отруйні ефірні масла. Приготовлену страву краще вжити упродовж 6 годин.

«Якщо ж таки виявили перші симптоми отруєння, не зволікайте – звертайтеся до лікаря. Порятунок життя та здоров’я залежатиме від того, наскільки швидко ви це зробите», – сказав Микола Шинкаренко.

Серед симптомів отруєння грибами – біль у животі, нудота, судоми, головний біль, галюцинації, втрата свідомості. Вони можуть проявитися і через півгодини після вживання грибів, і за добу, наголосив фахівець.

Останнє редагування Середа, 16 жовтня 2019 11:57

Прокоментувати:

Переконайтеся, що ви вводите інформацію, де це зазначено (*) . HTML-код не допускається.