Кава, як добриво: 5 способів застосування кавової гущі
Кавова гуща залишається після приготування кави з мелених зерен і часто, після вживання ароматного напою, люди зливають “макуху” в раковину або викидають у помийне відро. Дізнайтесь, куди можна використовувати кавову гущу і як правильно це робити.
Кавова гуща як добриво для городу
Справа в тому, що мелені кавові зерна мають підвищену кислотність, але коли з них готують каву, кислотність нормалізується, тому кавова гуща безпечна для рослин та ґрунту.
Якщо використовувати таке підживлення для огірків, то овочі отримають величезну кількість корисних компонентів – калій, марганець, азот, магній, кальцій, фосфор. Азот, наприклад, допомагає огіркам швидко зростати, а фосфор і калій позитивно впливають на період цвітіння та формування плодів.
Кавова гуща як добриво для огірків може бути у двох варіантах:
- сухе підживлення – висушити кавову макуху, перемішати із землею;
- рідке підживлення – гущавину разом з рідиною зібрати в окрему ємність і поливати рослини під корінь, а після цього – водою.
Врахуйте, що кавова гуща для кімнатних квітів у рідкому вигляді не підійде – через велику кількість вологи, через яку може з’явитися пліснява.
Що ще можна підгодувати кавовою гущею ще – так це томати. Залишки кави можна використовувати і для підживлення цієї культури. Удобрювати вийде по-різному:
- розсипати гущавину навколо стебел розсади, а зверху – органічну мульчу, рясно полити;
- викласти кавову гущавину навколо стебел вже висаджених томатів, заглибити її у ґрунт за допомогою сапки, перемішавши із землею;
- додати підживлення в ямку під час посадки помідорів.
Кавова гуща допоможе не тільки виростити здоровий і міцний урожай, але й перешкоджатиме проростанню бур’янів, що теж сприятливо позначиться на кінцевому результаті.
Які квіти люблять кавову гущу
Троянди, папороті, фікуси, пальми, азалії, аспарагус та фіалки – культури, які відмінно сприймають таке підживлення. Принцип використання той самий, що і у випадку з огірками помідорами – вилити залишки кавової макухи разом з рідиною під корінь квітки, дочекатися, поки шар повністю висохне, а потім полити водою. Якщо ви п’єте каву з молоком, то в такому разі використовувати кавову гущу не вийде – через молочні бактерії в землі і на рослинах може з’явитися пліснява.
Кавова гуща у побуті
Мало хто знає, що кавова гуща – відмінний помічник для будь-якої господині, адже за допомогою такого продукту вийде швидко та легко відмити півквартири, не купуючи жодної хімії. Наприклад:
- почистити старі каструлі та тарілки – змішати соду, кавову гущу та мило в рівних пропорціях, натерти посуд, потім змити теплою водою;
- позбутися запаху в холодильнику – засипати гущавину в чисту миску і залишити на полиці холодильника (кавовий макуха поглине непотрібні аромати);
- відмити духовку та гриль від жиру – розвести кавову гущу в теплій воді, залишити брудний посуд на 40-45 хвилин, потім вимити, як завжди;
- “пробити” злив у раковині – змішати кавову гущу з милом для миття рук, залити цю суміш у злив, зверху налити окріп, почекати 20 хвилин, пролити водопровідною водою.
Ще варіант, як використовувати кавову гущу – це ситуація з брудною плиткою, кухонним столом або дошкою для приготування їжі.
Якщо ви бачите, що на цих поверхнях з’явилися старі плями від їжі, натріть проблемні ділянки кави, а потім змийте водою. Природний абразив на “відмінно” впорається із застарілим брудом.