Після чотирирічного затишшя активізувався найвищий і найактивніший вулкан Європи

Знову вивергається донна Етна, так вулкан називають сицилійці. На діючому вулкані прокинувся один із найбільших кратерів, який "спав" впродовж чотирьох років. Під час виверження люди чули гучні "вибухові" звуки, після чого кратер викинув назовні попіл, дим, а також велику кількість шматків розпеченої породи.

Пілотам зробили "помаранчеве" попередження про те, що стовпи попелу піддають ризику безпеку літака, не кажучи вже про людей. Та сицилійці вже звикли до вивержень їх велетня, і навіть зіграли концерт оркестру на фоні вогняного видовища.

Вулкан Етна – абсолютний унікум для Європи, це найбільший діючий вулкан Європи. Його висота понад 3 300 метрів і вона змінюється залежно від частоти викидів і кількості лави.

А нещодавно, у квітні 2024 року, Етна здивувала весь світ, випускаючи величезну кількість кілець диму, такого масового явища ще не було ніколи зафіксовано.

На Землі немає жодного іншого подібного вулкана, який міг би виробити таку кількість кілець диму. Дослідники зазначають, що причина, через яку водяна пара підіймається і так швидко конденсується, а потім утворює кільця, полягає в різниці температур. Річ у тім, що водяна пара виходить дуже гарячою, а потім, досягаючи неглибоких рівнів, як-от рівні атмосфери, вона стикається з холодним повітрям – саме в цей момент утворюється конденсат.

Це явище привернуло увагу тисяч туристів ,які приїздили подивитися на легендарну донну Етну та її "витівки".

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити