Старі Кодаки: село, потужна фортеця чи затоплений кар’єр

Неподалік від Дніпра розташувалося чудове, тихе і спокійне селище Старі Кодаки. Це місце захоплює своїми краєвидами, природною красою та зручним розташуванням. Назва "Кодак" походить від тюркського слова, яке означає "гірське поселення". Це не випадково, адже кілька століть тому тут стояла потужна фортеця, зведена у короткий термін з березня по серпень 1635 року, пізніше на цьому місці з’явилося однойменне козацьке село.

Але нам ця місцевість буде цікава ще одним мальовничим кар’єром, окремої назви він не має, тому будемо іменувати його кар’єр Старі Кодаки.

"Він був заснований у XX столітті для видобутку будівельних матеріалів, зокрема граніту та інших кам’яних порід", – пишуть нам офіційні джерела.

Але якщо провести невелике розслідування з допомогою ОldMaps, то виявимо, що перші контури кар’єра на карті датується 1964 роком. А вже у 1975 році на космічних знімках видно, що кар’єр почала підтоплювати вода.

Аерокосмічні знімки 1964 рік та 1975 рік/ Фото: ОldMaps.dp.ua

Завдяки високій якості каменю, кар’єр швидко став важливим постачальником матеріалів для будівництва у регіоні. Кам’яні породи, видобуті тут, використовуються для різних будівельних і декоративних цілей.

Але вже у 1994 році відкачування води з кар’єру зупинили, він заповнився водою, і перетворився на одне з улюблених місць відпочинку мешканців Дніпра та району.

Озеро, що утворилося, витягнулося з півночі на південь уздовж течії Дніпра. Його західна сторона – високе урвище із обточеного каміню. Обрив тут вертикальний і має висоту кілька десятків метрів – у воду ніяк не зайти. Натомість східна сторона це вузька смужка землі: з одного боку якої тече широке і бурхливе Дніпро, а з іншого хлюпається спокійна вода Кодацького кар’єру. У них навіть кольори відрізняються – у Дніпра темно-синя, а у кар’єра – бірюзова.

Західна сторона кар’єру / Фото: JenyaTravels.com

Кар’єр розташований у Дніпропетровській області, Дніпровському районі, на півдні міста, населеному пункті Старі Кодаки.

Дістатися до нього найпростіше з Дніпра:

  • автобусом №16, який відправляється від житлового масиву Тополя-3;
  • як альтернатива можна дістатися до аеропорту Дніпра будь-яким міським транспортом, а вже звідти пройти близько 7-8 кілометрів пішки, на що піде близько години часу;
  • власним транспортом, дорогою, що веде до аеропорту.

А з Кам’янського найкраще їхати власним транспортом, шлях по Н08 складатиме 55 км.

Геолокація / Фото: Google maps

Окрім кар’єру обов’язково варто подивитися на залишки колишньої фортеці Старі Кодаки, а також земляні вали, балку Сажівка, старий цвинтар, вцілілі пам’ятки 19 століття, що неподалік, про які ми розкажемо в наступних дописах.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити