Кавоманам стане непереливки: ціни на каву стануть ще вищими

Ціни на каву стрімко зростають по всьому світу, змушуючи любителів цього напою платити ще більше.

Як елітні зерна арабіки, так і більш доступні зерна робусти дорожчають через перебої з поставками з В’єтнаму та Бразилії.

Ціни на зерно робусти злетіли до найвищого рівня з 1970-х років. А високоякісні боби арабіки досягли найвищої ціни за останні два роки на початку цього місяця. Таке зростання цін частково пов’язане з поганими погодними умовами. Посуха у В’єтнамі, де вирощується робуста, призвела до глобального дефіциту бобів четвертий рік поспіль, ‘ аналогічна суха погода в Бразилії знизила врожай арабіки.

Тим часом, кав’ярні паралельно підвищують ціни через проблеми з енергопостачанням / Фото: pexels.com

Розрив між цінами на ці два сорти змушує компанії шукати більш низькоякісні зерна арабіки, щоб скоротити витрати. В результаті кав’ярням нічого не залишається, як підняти ціни.

Також має значення, що наприкінці 2023 року у ЄС набув чинності нови закон, який забороняє постачання товарів, вироблених у результаті вирубування лісу та використання дитячої праці. І тепер компанії, що імпортують каву до Європи, незабаром мають доводити, що зерна не були вирощені на нещодавно обезліснених землях. Лише небагато країн готові повністю відповідати вимогам Постанови ЄС про боротьбу з обезлісенням, а отже, постачання буде обмежено. Така ситуація призведе до подальшого зростання цін.

Деякі кавові компанії, які закупили зерна заздалегідь перед останнім підвищенням цін, змогли уникнути оголошення про подальше підвищення цін. Наприклад, Starbucks, найбільша у світі мережа кав’ярень, зазвичай фіксує ціни на зелену каву на 9-18 місяців наперед, що означає, що вона зазвичай може витримати будь-які стрибки цін протягом деякого часу. Інші невеликі компанії не мають такої гнучкості.

Раніше ми писали: Кам’янчани, запрошуємо на каву: разом оберемо кав’ярню до смаку

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити