Індійці планують закуповувати російську олію, замість української

Цього року, у липні, Україна потерпала від аномальної спеки, що суттєво вплинуло на розвиток сільського господарства, зокрема знизилися показники врожайності соняшнику, що закономірно впливає виробництво соняшникової олії та її подальший експорт. УЗА (Українська зернова асоціація) прогнозує, що врожай соняшнику у 2024 можна очікувати на рівні 12,8 млн т, що менше на 1,4 млн т від обсягів минулорічного врожаю, у 2023 зібрали 14,2 млн т культури.

Щодо експорту, продати за кордон зможемо приблизно до 250 тис. т насіння, в той час, як показники переробки соняшника на олію може сягнути 12,5 млн т, а минулого сезону переробка склала 13,5 млн т.

У зв’язку з цим країни, які купували українську соняшникову олію, будуть змушені замінити її іншими продуктами. Це вже обговорюється, зокрема, в Індії.

"Ми прогнозуємо імпорт сирої соняшникової олії в Індію на рівні 3,4 млн тонн у 2024/25 роках, що нижче, ніж 3,5 млн тонн у 2023/24. Для досягнення цієї мети нам доведеться більше купувати російську, аргентинську і, можливо, європейську соняшникову олію, а не українську. Україна постраждала від спеки, яка вдарила по врожаю. Урожай соняшнику тут буде близько 12,5 млн тонн, а олійність культури знизиться", –  розповів Аніл Багані, керівник відділу досліджень товарних ринків Sunvin Group India під час виступу на онлайн-конференції Trend & Hedge Club.

Індійці планують закуповувати російську олію, замість української / Фото: Sunvin

Загалом на сьогоднішній день в Україні вже намолочено понад 28,5 мільйонів тонн зернових та олійних.

Раніше ми писали: Аномальна липнева спека негативно вплинула на врожаї кукурудзи у Дніпропетровській області

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити