Чому український спортсмен змінив громадянство та виборов золото для Болгарії

09 Серпня, 2024 |

Вчора, 8 серпня відбувся фінал змагань з греко-римської боротьби між чоловіками, вагою до 87 кг. Всі українці вболівали за нашого співвітчизника Жана Беленюка, який виборов бронзу на піднявся на Олімпійський п’єдестал. Але ж переможний гімн всі глядачі почули саме болгарський, хоча на 1 місці стояв українець Семен Новіков.

Шлях Україна-Болгарія

26-річний уродженець Харкова Семен Новіков цьогоріч у Парижі представляв державу Болгарію, і більш того, виборов для країни золоту медаль.

Семен довгий час був головним конкурентом Беленюка за місце у складі збірної України на великих міжнародних турнірах, зокрема на Олімпіаді-2020, яка через пандемію коронавірусу відбулася 2021 року. Тоді саме Беленюку довірили представляти нашу країну й той став олімпійським чемпіоном, а Семен поїхав до Токіо в ролі його спаринг-партнера.

До цього Новіков 2020 року в складі збірної України здобув золото на чемпіонаті Європи, який Беленюк пропустив. Також Семен двічі вигравав чемпіонат світу U-23, чого раніше не вдавалося зробити нікому з українців.

Семен Новіков тріумфує з українським прапором / Фото: UWW

Оскільки на міжнародних змаганнях в одній ваговій категорії може виступати лише один представник від країни, Новіков не міг потрапити в заявку на більшість турнірів. Зокрема, на Євро чи чемпіонат світу.

Згодом через це Новіков ухвалив рішення змінити спортивне громадянство і 2023 року почав виступати за Болгарію. Відтоді він здобув бронзу чемпіонату Європи, завоювавши олімпійську ліцензію на Ігри-2024.

Омріяне золото Олімпіади

Імовірно могло статися, що у фінальній сутичці на Олімпійських Іграх у Парижі зійшлися б колишні партнери по збірній України Семен Новіков і Жан Беленюк. Поки Жан Беленюк не програв у півфіналі і продовжив боротьбу уже за бронзу, а не золото.

Новіков ще до Олімпіади прокоментував ймовірний двобій: "Те, що ми будемо з Жаном Беленюком у різних частинах турнірної сітки, було зрозуміло ще три місяці тому. Я уявляв, що фінал між нами може трапитися – і мріяв, мабуть."

І 8 серпня у фіналі змагань з греко-римської боротьби представник уже Болгарії Семен Новіков переміг іранця Аліреза Мохмадіпіані з абсолютно переможним рахунком 7:0.

Жан і Семен після народження на Олімпіаді 2024 / Фото: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Зв’язок з Україною

Українські журналісти мали можливість поспілкуватися із колишнім українським борцем. Tribuna.com.

"Я народився в Україні, відчуваю себе українцем. Якщо я змінив громадянство, це не означає, що я перестав бути українцем. Моя сімʼя живе в Україні. Мої друзі живуть в Україні, захищають Україну. Як можу, так і допомагаю їм", – зазначає Новіков.

Рідні і близькі Семена залишилися проживати біля Харкова.

"Біля Харкова в селі живуть. Зараз небезпечно в місті, тому вони зараз у селі. Переїжджати не хочуть, бо Їм краще там. Це Батьківщина, вони не можуть — уже не той вік."

Щиро радіємо за успіхи всіх наших спортсменів! Наснаги та майбутніх перемог!

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

Через негоду в Європі "Укрзалізниця" обмежує та скасовує міжнародні поїзди

У країнах Центральної Європи продовжує вирувати негода. У зв’язку зі стихією "Укрзалізниця" обмежує та скасовує...

Міський голова Андрій Білоусов привітав кам’янчан з Днем міста.

Сьогодні наше рідне місто відзначає 274-й день народження. "У той час, коли наші захисники і...

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула до столиці України

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн сьогодні вранці, 20 вересня прибула до столиці України, Києва. Зокрема,...

Легенда українського боксу Олександр Усик виявив бажання стати Міністром молоді і спорту України

12 вересня олімпійський чемпіон Олександр Усик був гостем в Польщі та дав інтрерв’ю кореспонденту одного...

Три освітніх заклади Камʼянського увійшли до пʼятірки кращих на Дніпропетровщині

Інформаційний ресурс "Освіта.ua" склав рейтинг загальноосвітніх шкіл Дніпропетровської області, що посіли найвищі місця у рейтингу шкіл...