Подорожуємо Україною: топові бібліотеки нашої Батьківщини

13 Серпня, 2024 |

В Україні близько 40 тисяч бібліотек та архівів, 18 тисяч з них є публічними. До уваги книгоманів, пропонуємо насолодитися естетично та дізнаємося, де у нашій країні знаходяться перли читацьких збиралень.

Наукова бібліотека Львівського університету імені І. Франка

Цю бібліотеку можна знайти у Львові на вул. Драгоманова 5, вона була відкрита ще у ХVІІ cтолітті, у 1608 році при Єзуїтському колегіумі. її фонди на сьогодні становлять більше 3 мільйонів книг, 120 тисяч з яких це унікальні стародруки і рукописи. Окрім того, Наукова бібліотека має найбагатший репозитарій старої періодики.
Родзинкою будівлі є скляний дах над великим читальним залом, стіни прикрашені розписами видатних митців, а спеціальні стелажі для зберігання книг створюють неймовірну атмосферу.
Бібліотека відкрита для студентів, викладачів, науковців та усіх охочих.

Наукова бібліотека Львівського університету імені І. Франка / Фото: з мережі

Національна бібліотека імені Ярослава Мудрого

Книгозбірня знаходиться у Києві на вул. Грушевського 1. Будівля, в якій зараз знаходиться заклад, була споруджена у 1911 році на зібрані містянами гроші і є найдавнішою у Києві суто бібліотечною спорудою. Тут відчувається стиль італійського ренесансу, читальні зали прикрашені ліпниною та орнаментами, масивними люстрами.

Національна бібліотека імені Ярослава Мудрого / Фото: TELEGRAF

Та 8 липня, у день масованої атаки на місто Київ, коли нелюди вдарили по дитячій лікарні Охматдит і багатьох інших об’єктах, ударною хвилею від вибухів була пошкоджена і дана бібліотека. Під час повітряної тривоги співробітники бібліотеки встигли вчасно спуститися в укриття, тож загиблих немає. Наразі всі пошкодження уже відновлюють.

8 липня, під час масованої атаки російського агресора / Фото: Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого

Львівська національна бібліотека України імені Василя Стефаника

І знаходиться вона також на вул. Василя Стефаника 2, це одна з найбільших українських бібліотек, де зібрано понад 8 мільйонів видань. Здебільшого це наукова література, тому цей заклад на вулиці Стефаника залишається місце паломництва наукових робітників та студентів з усієї країни. В місцевому фонді понад 250 тисяч рідкісних видань, але є й дійсно унікальні, що існують в єдиному екземплярі – 49 інкунабул. Приміщення бібліотеки реконструювали, тому фасади та інтер’єри дуже лаконічні: білий колір, мінімалістичне оздоблення. Проте у залі рукописів можна побачити оригінальну ліпнину XIX століття. І знову ми бачимо чаруючу скляну стелю, це візитівка львівських читалень.

Львівська національна бібліотека України імені Василя Стефаника / Фото: lvivconvention

Національна бібліотека України імені Вернадського

Ця бібліотека також знаходиться у Києві на пр. Голосіївський 3. Потрапивши туди, окрім кількості книг, вас здивують й масштаби будівлі. Бібліотека складається з 27 поверхів. Не дивно, що вона вважається найбільшою за своєю площею бібліотекою в країні.

Національна бібліотека України імені Вернадського / Фото: з мережі

Одеська національна наукова бібліотека

Одеса вражає не тільки морем ,надзвичайної краси бібліотеку можна знайти у Одесі на вул. Пастера 13. Нині фонд найстарішої публічної бібліотеки налічує п’ять мільйонів документів з усіх галузей знань майже 130 мовами світу.
Окрім великої кількості цікавих книг, бібліотека зачаровує ще й своїм розкішним виглядом. Адже її вважають однією із найкращих зразків бiбліотечної архітектури в Україні в стилі неокласицизму. Над проєктом працював відомий архітектор Федір Нестурх. Чарівності цій будівлі надає й те, що вона розташована у старовинній частині Одеси.

Одеська національна наукова бібліотека / Фото: Відділ соціокультурної діяльності ОННБ

Харківська наукова бібліотека імені В. Короленка

У місті Харків, розташований заклад з максимально універсальним фондом, в якому налічується близько 7,2 мільйона примірників. А в архівному фонді присутні особливо цінні документи, що також є частиною Національного архівного фонду України. Будівля, в якій бібліотека знаходиться зараз, є памʼяткою архітектури. Спроєктована саме для бібліотеки, зведена у стилі французького ренесансу. Внутрішні приміщення прикрашені оригінальним ліпленням.Знайти ж цю книгозбірню можна за адресою пров. Короленка 18.
Та на жаль, бібліотека постраждала внаслідок ворожих обстрілів та потребує ремонту.

Харківська наукова бібліотека імені В. Короленко / Фото: з мережі

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

У Кам’янському Ліцеї інформаційних технологій запрацювало розширене укриття

В Ліцеї інформаційних технологій запрацювало розширене укриття. Це сучасне приміщення, комфортні кабінети з новими меблями...

Трендовий сніданок: авокадо-тост з яйцем та лососем

Популярний і корисний сніданок із зеленим авокадо, яйцем-пашот, лососем та голансдьким соус в одній страві....

Студенти вже мають можливість скористатися грантами на навчання

13 вересня уряд ухвалив зміни до розпорядження про реалізацію пілотної програми державних грантів на здобуття...

Якою буде погода у Кам’янському 16 вересня

Понеділок 16 вересня буде ясним, лише ввечорі небо затягнеться хмарами. Опади не прогнозуються. Температура повітря...

Через негоду в Європі "Укрзалізниця" обмежує та скасовує міжнародні поїзди

У країнах Центральної Європи продовжує вирувати негода. У зв’язку зі стихією "Укрзалізниця" обмежує та скасовує...