Звання Герой України: новий символ незламного духу

23 Серпня, 2024 |

В цей день 23 серпня, але 1998 року,  Указом Президента України Леоніда Кучми № 944/98 було засновано найвищій ступінь відзнаки в Україні. Звання Герой України виникло на основі радянської традиції присвоєння звань Герой Радянського Союзу та Герой Соціалістичної Праці, але з акцентом на незалежність та суверенітет України. Це звання символізує визнання видатних особистих досягнень, які сприяли розбудові та зміцненню української держави.

Звання Герой України присвоюється указом Президента України на підставі подання від державних органів, громадських організацій, трудових колективів та громадян. Особам, удостоєним цього звання, вручається відповідний орден та грамота Президента України.

Серед тих, хто отримав звання Героя України, є військовослужбовці, політики, науковці, діячі культури, спорту та багато інших, які своїми діями зробили значний внесок у розвиток та захист України.

Станом на 4 серпня 2024 року оприлюднені укази щодо присвоєння звання 924 особам. Варто зауважити, що згідно з оприлюдненими указами Президента України в 2022–2024 роках Героями України стали 428 особи (разом з цивільними), з них 246 — посмертно.

Юліан Ступак / Фото : з мережі

Серед них Юліан Ступак (2000-2022 рр.). Він навчався у середній загальноосвітній школі № 37 міста Кам’янського Дніпропетровської області та завжди виділявся своєю енергією та постійною усмішкою. Коли у 2014 році розпочалася війна, Юліану було всього 14 років, але вже тоді він прийняв тверде рішення пов’язати своє життя з армією та вступити до військового закладу.

Отримавши відповідну освіту у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Улітку 2021 року він отримав своє перше офіцерське звання — "лейтенант". І одразу почав службу в окремій механізованій бригаді "Холодний Яр". Під час повномасштабного вторгнення перебував на ротація, але дізнавшись про події, повернувся на фронт на Харківський напрямок. 8 березня 2022 року під час наступу ворожої піхоти, знищив танк противника і продовжив героїчно виводити людей з оточення. Ціною власного життя він дав можливість підрозділам просунутися далі.

"Людина відкинула гранату, яка летіла, коли ми сиділи в засаді, адже виходи ворожих танків не давали нам покинути небезпечне для життя місце, – згадав командир взводу 93-ї ОМБр "Холодний Яр". – Він відкинув гранату, коли наступала ворожа піхота і вразив трьох рашистів, знищив танк, а також героїчно залишився виводити людей. Звання Герой України мало для такої людини як Юліан. Його нам дуже не вистачає".

За героїзм, відданість військовій присязі, спасіння життя та здоров’я людей, указом Президента України №237/2022 званням Герой України було удостоєно холодноярця Юліана Ступака.

Більше про життєвий шлях та героїчний вчинок Юліана в нашому сюжеті.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

17 вересня день народження відзначає відомий журналіст Кам’янського Леонід Бройтман

Леонід Бройтман — це людина, чиє життя є прикладом багатогранності та відданості своїм захопленням. Будучи...

Через негоду в Європі "Укрзалізниця" обмежує та скасовує міжнародні поїзди

У країнах Центральної Європи продовжує вирувати негода. У зв’язку зі стихією "Укрзалізниця" обмежує та скасовує...

Чеський виробник "Škoda" презентував найдовший у світі трамвай

Чеська компанія "Škoda" офіційно презентувала найдовший у світі трамвай. 60-метровий "Škoda ForCity Smart 38T" вийшов...

Хакер-самоук із Камʼянського зламав дані понад 10 000 користувачів

Правоохоронці Дніпропетровщини викрили і припинили протиправну діяльність 25-річного хакера-самоука з міста Камʼянське. Про це повідомили...

Театралізована екскурсія "Верхньою колонією": подорож у минуле Кам’янського

Вечором, 11 вересня, на Соборній площі можна побачити панянок під парасольками, продавців гарячої випічки та...