На Дніпропетровщині розширюють автономність українських медзакладів: новий проект з впровадження фотовольтаїчних електростанцій

25 Серпня, 2024 |

В Україні триває важлива ініціатива, спрямована на підвищення енергетичної незалежності медичних установ. У рамках спільного проекту Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку під назвою "Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя" (HEAL Ukraine) розпочато проектування об’єктів для встановлення фотовольтаїчних електростанцій. Загалом, в 130 закладах первинної медичної допомоги в різних регіонах України проводяться підготовчі роботи для реалізації цього проекту.

Фотовольтаїчні електростанції, що включають комплекти сонячних панелей, інверторів та акумуляторних батарей, мають забезпечити стабільну та надійну роботу медичних закладів навіть у найскладніших умовах. Це обладнання дозволить медичним установам функціонувати автономно, зменшуючи їх залежність від централізованого електропостачання.На даний момент активно триває етап проектування. Розробляється проектно-кошторисна документація, а також проводиться збір даних, результатів обстежень і технічних вимог для встановлення обладнання. Особливу увагу приділяють перевірці опорної спроможності дахів медичних закладів для можливості монтажу станцій.

Фото: з мережі.
Фото: з мережі.

Фотовольтаїчні електростанції будуть встановлені в медичних закладах Дніпропетровщини, а також в таких регіонах як Волинь, Рівненщина, Житомирщина, Вінниччина, Закарпаття, Івано-Франківщина, Тернопільщина, Буковина, Київщина, Чернігівщина, Черкащина, Сумщина, Кіровоградщина, Полтавщина, Харківщина, Дніпропетровщина, Запоріжжя, Миколаївщина та Одещина.

Цей проект є особливо актуальним в умовах постійних атак на українську медичну інфраструктуру. Впровадження сонячних панелей дозволяє медичним закладам продовжувати свою роботу навіть під час аварійних відключень електрики та блекаутів. Крім того, таке рішення дозволить суттєво знизити витрати на електроенергію, що дасть змогу спрямувати заощаджені кошти на інші потреби медичних закладів.

Фото: з мережі.
Фото: з мережі.

Завдяки нововведенням у Законі України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи, медичні заклади матимуть можливість виступати як активні споживачі електроенергії. У години, коли виробляється більше енергії, ніж споживається, надлишок може бути проданий у мережу. Згенерована енергія накопичуватиметься в акумуляторних батареях і використовуватиметься в періоди, коли генерація сонячних панелей є недостатньою.

Також передбачено можливість заряджання акумуляторів від зовнішньої електромережі або генераторів у зимовий час або в разі відсутності доступу до мережі. Проектування триватиме до середини вересня, після чого розпочнеться монтаж обладнання. Очікується, що протягом п’яти місяців фотовольтаїчні електростанції будуть встановлені у всіх запланованих медичних закладах. Міністерство охорони здоров’я України та його партнери продовжать працювати над забезпеченням медичних установ необхідним енергетичним обладнанням для їх ефективної та безперебійної роботи, що сприятиме покращенню якості медичних послуг в Україні.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

На Дніпропетровщині оцифрують фонди Держархіву

Документи, найстаршим з яких понад сто років. Де зберігаються дані про народження і смерть, одруження...

На Дніпропетровщині екс-помічниця судді "зливала" дані в інтересах кримінальних авторитетів

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури повідомили про підозру колишній помічниці судді одного із судів...

Цікаве Дніпро: вулиця Первозванівська та міні-скульптура Пилосос "Ракета"

Прогулянка історичною частиною Дніпра — це захоплива подорож крізь час, яка дозволяє глибше зрозуміти культуру...

В одному з навчальних закладів Дніпра знайшли старовинні фрески

У Дніпрі знайшли стародавні фрески у Новій військовій церкві тоді ще Катеринослава (1912-1932). Залишки будівлі...

Мобільний клас безпеки продовжує мандрувати Кам’янським районом

У Кам’янському районі за допомогою мобільного класу безпеки навчають дітей безпечної поведінки. Хлопці та дівчата...