Уряд вніс до Держреєстру нерухомих пам’яток об’єкт культурної спадщини національного значення "Місце битви: Оборона Мощуна"

09 Вересня, 2024 |

6 вересня Кабінет Міністрів України, за поданням Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП), включив об’єкт культурної спадщини "Поле бою: Битва за Мощун" до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку національного значення.

Битва за село Мощун, що належить до Гостомельської селищної територіальної громади Бучанського району Київської області, стала однією з найжорстокіших під час оборони столиці. Бої тривали з 27 лютого до 21 березня 2022 року. Російські війська безперервно обстрілювали українські позиції та цивільну інфраструктуру села, використовуючи різні види озброєння. Унаслідок цього Мощун було майже повністю зруйновано — 80% будинків було знищено, а загинуло щонайменше 54 захисники України.

Уряд вніс до Держреєстру нерухомих пам’яток об’єкт культурної спадщини національного значення "Місце битви: Оборона Мощуна" / Фото : meta.ua

Мощун мав стратегічне значення для оборони Києва, і саме його контроль став вирішальним у недопущенні просування окупаційних військ до Оболоні, одного з ключових районів столиці. Саме тому місце бою має важливе історичне значення.

Нагадаємо, раніше "Поле бою: Битва за Мощун" було внесено до Переліку об’єктів культурної спадщини Київської області згідно з розпорядженням Київської обласної військової адміністрації. Згодом Експертна комісія з питань обліку об’єктів культурної спадщини МКІП ухвалила рішення включити цей об’єкт до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку національного значення, визнавши його таким, що відповідає критеріям цієї категорії.

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

Якою буде погода у Кам’янському 19 вересня

У четвер 19 вересня ранок буде похмурим, але вже після обіду небо залишатиметься ясним до...

"Ненароджені для війни": кам’янчан запрошують на документальну виставу

2 жовтня о 18.00 на Новій сцені Академічного музично-драматичного театру імені Лесі Українки відбудеться документальна...

Майкл Дуглас розповів, чи безпечно він почувається у Києві під час війни (ВІДЕО)

11 вересня відомий голлівудський актор Майкл Дуглас прибув до України для участі у Саміті перших...

Через негоду в Європі "Укрзалізниця" обмежує та скасовує міжнародні поїзди

У країнах Центральної Європи продовжує вирувати негода. У зв’язку зі стихією "Укрзалізниця" обмежує та скасовує...

Культурна афіша Кам’янського з 18 по 25 вересня

Програма заходів у закладах культури міста Кам’янське з 18 по 25 вересня 2024 року Музей...