Україна та Франція посилюють співпрацю у сфері культури та захисту культурної спадщини

23 Вересня, 2024 |

20 вересня в рамках Зустрічі Міністрів культури G7 відбулися двосторонні переговори між Міністром культури та стратегічних комунікацій України Миколою Точицьким і заступницею Генерального секретаря Міністерства культури Франції Од Акарі-Боннері. Основною темою обговорення стало зміцнення співпраці у сфері захисту культурної спадщини України та забезпечення її присутності на провідних мистецьких майданчиках Франції.

Микола Точицький висловив вдячність Франції за підтримку в збереженні культурної спадщини України:

"Ми цінуємо потужний сигнал підтримки української культурної спадщини, відображений у Неаполітанській декларації міністрів культури G7, яка була прийнята сьогодні. Я також дякую вам за приєднання та підтримку важливих міжнародних зусиль з відновлення та збереження культурного сектору України, зокрема Вільнюського заклику до дій", — підкреслив Міністр.

Однією з ключових тем перемовин стало протистояння російській дезінформації, яка просуває ідею, що все найкраще в мистецтві пов’язане з Росією. Микола Точицький наголосив на важливості зміни цього сприйняття у французькому суспільстві.

Також обговорювалися перспективи українсько-французьких культурних зв’язків. Україна зацікавлена у подальшій співпраці з Міністерством культури Франції, ONDA, Дирекцією Авіньйонського фестивалю та іншими культурними установами. Зокрема, йшлося про організацію гастролей Національного драматичного академічного театру ім. Івана Франка зі спектаклем "Калігула" за п’єсою Альбера Камю та про можливість створення спільних проектів з іншими українськими інституціями.

"Питання відновлення історико-культурної спадщини України в рамках міжнародних дискусій є для нас і буде надзвичайно важливим на найближчі роки. Нам, безперечно, цікавою є також співпраця та обмін досвідом із Міністерством культури Франції. Зокрема, це стосується узгодження українського законодавства у сфері культури з європейськими нормами в рамках переговорів про вступ України до ЄС", — підкреслив Микола Точицький.

У результаті перемовин сторони досягли домовленості про співпрацю у сфері стратегічних комунікацій і обмін досвідом у розвитку культурних ініціатив.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити