Догляд за садом восени: як правильно підрізати лаванду

24 Вересня, 2024 |

Лаванда – це рослина з чудовим ароматом і привабливістю. Її використовують як прикрасу в саду, для виготовлення ефірних масел, букетів, що замінюють ароматизатори в домі, або для прийняття ванн. Багато господинь шукають поради щодо догляду за нею. Сьогодні ми поділимося кількома з них.

Лаванда дуже чутлива до холодів, тому підготовка до зими є обов’язковою та дуже важливою. Найголовніше – правильна обрізка.

  • Обрізайте тільки квіти лаванди, сам кущ не потрібно зрізати до землі. Це слід робити до настання заморозків, тобто поки ще тепло.
  • Оптимальна висота куща лаванди після обрізки повинна становити 10-15 сантиметрів.

Не забувайте одразу висаджувати лаванду в місці, яке їй підходить, адже вона дуже не любить змінювати місце зростання. Як підготувати місце висадки:

  • Ґрунт навколо лаванди на зиму краще розпушити. Якщо рослина замульчована, цього робити не потрібно.
  • Підживлювати лаванду перед зимівлею можна, але робити це слід виключно у вересні, після другого цвітіння. Використовуйте калійно-фосфорні добрива, щоб допомогти рослині перенести морози та підвищити її стійкість до хвороб.
  • Для осінньої підготовки лаванди можна застосовувати монофосфат калію або сульфат калію. З органічних добрив підійде деревна зола.

Перед використанням будь-яких добрив коріння лаванди слід добре полити, інакше рослина може отримати опіки кореневої системи та загинути.

На холодну погоду краще дотримуватись таких правил:

  • Якщо ви вирощуєте лаванду в горщику, то в холодну пору її краще занести в приміщення. Важливо, щоб рослині не було жарко, але й не було протягів. У такому випадку лаванду потрібно часто обприскувати водою, поливати помірно, без надлишку води. Рослина також повинна мати доступ до світла. У короткі зимові дні варто забезпечити її додатковими джерелами світла.
  • Зверніть увагу, обираючи лаванду для вирощування, ознайомтеся з усіма її характеристиками по догляду. Це важливо, адже кожен різновид рослини має свої особливості.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити