В Україні спостерігається спалах пташиного грипу

26 Вересня, 2024 |

Вже у декількох областях України введені карантинні обмеження через спалах пташиного грипу, зокрема у Кіровоградській, Київській, Вінницькій та Миколаївській області, де виявили зараження серед представників птахів місцевого зоопарку.

Що таке пташиний (курячий) грип?

Пташиний грип – це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 – це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний у птахів і може бути причиною їхньої смерті. Джерелом інфекції є хвора, перехворіла чи водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітних пташок є переносниками інфекції.

Зараження птиці відбувається через тару, корм, інкубаційні яйця, тушки та пір’я. Переносниками вірусу також можуть бути господарі чи персонал, який працює з птицею, комахи, пухоїди та гризуни. Проте інфікування птиці відбувається переважно повітряно-крапельним шляхом.

Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

Як люди заражуються вірусами пташиного грипу?

У більшості випадків люди заражуються пташиним грипом внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами (свійськими курями, качками й індиками) або з поверхнею, зараженою секрецією чи виділеннями інфікованих птахів. Поширення вірусів пташиного грипу від однієї хворої людини до іншої буває дуже рідко.

Як розпізнати пташиний грип у людини:

  • висока температура (38°C і вище);
  • кашель та біль у горлі;
  • м’язові та головні болі;
  • задишка або утруднене дихання;
  • симптоми загальної інтоксикації, слабкість;
  • озноб і лихоманка;
  • почервоніння або біль в очах (кон’юнктивіт);

Симптоми можуть з’явитися через 2-8 днів після зараження. При підозрі на інфекцію важливо швидко звернутися за медичною допомогою.

Шановні власники, у разі зміни поведінки домашньої птиці, повідомляйте про випадки лікарів ветеринарної медицини.

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити