Український ветеран, який втратив руку, підкорив одну з найвищих вершин Сакартвело

02 Жовтня, 2024 | Суспільство | Ілона Мартем'янова

1 жовтня, у День захисників і захисниць України, військовослужбовець Третьої окремої штурмової бригади з позивним "Шах" піднявся на вершину гори Казбек на Кавказі. Своє сходження ветеран, який брав участь у боях за Авдіївку, а потім втратив руку під Орлівкою на Донеччині, присвятив друзям, які загинули на фронті.

"Ми пам’ятаємо про кожного, хто загинув у бою. Клянуся, не було дня, коли ми про вас не згадували", – каже боєць, обіцяючи неодмінно очистити українську землю від окупантів.

Ідея зійти на Казбек разом з воїнами належить українській рекордсменці та альпіністці Тетяні Яловчак (поряд із "Шахом" на фото), яка підкорила сім найвищих вершин та шість найвищих вулканів на семи континентах і була керівником експедиції.

"Ми повинні показувати наших героїв. Я шукала цього солдата з травня", – розповіла агентству альпіністка Тетяна Яловчак. За її словами, в експедиції було лише двоє чоловіків. Допомагав у сходженні також представник Сакартвело, який підтримує Україну і вже 77 разів піднімався на Казбек.

Для довідки, гора Казбек має висоту 5 033 метри, "гора з крижаною вершиною" – так в перекладі з грузинської мови звучить назва Казбек, велична вершина, яка надихнула багатьох мандрівників і поетів. Казбек – одна з найвищих вершин Кавказу. Фактично, це сплячий вулкан, ця гора нижче Ельбрусу всього на 600 метрів.

Казбек / Фото: piletsky.com

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити