Україна конфіскувала судно під прапором Камеруну

Суховантаж USKO MFU під прапором Камеруну, який незаконно зайшов до порту в тимчасово окупованому Криму та здійснював комерційну діяльність, був затриманий в Одеській області морським патрулем Державної прикордонної служби України та іншими правоохоронними органами. Затримання відбулося у липні цього року.

Наразі судно за рішенням суду передано у власність держави Україна. Капітана судна звинувачують у порушенні порядку в’їзду на окуповану територію з метою заподіяння шкоди національним інтересам, оскільки його діяльність у кримських портах та в Азовському морі порушує міжнародні норми та засади українського законодавства.

Вивіз краденої аг ропродукції

USKO MFU, це турецьке судно, яке під прапором Камеруну, 4 листопада 2023 року прийшло в Комишову бухту окупованого Севастополя з турецького порту Самсун завантаженим. Перед заходом в окупований Севастополь судно вимкнуло AIS (це передавач, встановлений на судні, який транслює в радіоефір певні дані – статичну і динамічну інформацію), що є порушенням безпеки мореплавства, в цей час команда судна вносила фіктивні відомості щодо курсу слідування судна. Після розвантаження судно прийняло на борт партії пшеничних висівок і соняшникового шроту. Агропродукцію планувалося доставити в Туреччину.

Вже 17 листопада судно увімкнуло AIS та вказало порт призначення Альяга (Туреччина).

Україна конфіскувала судно під прапором Камеруну

Відомо також, що наприкінці травня 2024 року судно вдруге зайшло до закритого порту Севастополя з вимкненою системою AIS, де залишило вантаж з Туреччини і вийшло з порту, вказавши пункт призначення Стамбул.

Після ввімкнення системи AIS, 2 липня судно зайшло в один з портів Республіки Молдова. Під час проходу через акваторію порту Рені, що на лівому березі Дунаю, судно-порушник  було затримано та на підставі ухвали суду на нього накладено арешт. Тоді ж було повідомлено про підозру іншому капітану цього судна, громадянин Азербайджану, який у червні 2024 року керував ним під час незаконних заходу та виходу з порту м. Севастополя.

ДПСУ конфіскація судно прапор Камеруну Одещина.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити