Інклюзія без меж: як ІРЦ "Сузір’я" допомагає дітям з особливими потребами адаптуватися до навчання

10 жовтня світ відзначає Всесвітній день інклюзивності — подію, покликану підкреслити важливість створення умов, у яких кожен, незалежно від своїх можливостей, має рівний доступ до усіх аспектів суспільного життя. На сьогодні в Україні функціонує 690 інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ), що надають підтримку більш ніж 40 тисячам дітей з особливими освітніми потребами, створюючи безбар’єрне освітнє середовище.

Центр "Сузір’я" у Кам’янському є яскравим прикладом таких установ. Його фахівці працюють над тим, щоб кожна дитина, незалежно від фізичних, ментальних чи соціальних обмежень, могла інтегруватися в суспільство та розкрити свій потенціал. Директор центру, Наталія Власенко, розповідає, що їхня мета — всебічне вивчення фізичного, психічного, емоційного та інтелектуального розвитку дитини для створення оптимальних умов навчання та адаптації:

"Ми проводимо комплексну оцінку розвитку дитини, щоб виявити її індивідуальні потреби. Це допомагає педагогам і батькам краще розуміти дитину і спільно працювати над її адаптацією в дитячому садку чи школі."

Інклюзія без меж: як ІРЦ "Сузір’я" допомагає дітям з особливими потребами адаптуватися до навчання / Фото : МІС ТБ

За словами Ірини Кутецької, практичного психолога центру, фахівці "Сузір’я" використовують сучасні методи психодіагностики, серед яких WISC-4, Leiter-3, Conners-3, PEP-3 та CASD. Ці інструменти дозволяють здійснювати якісну діагностику та виявляти особливості розвитку дітей.

"Звертаються до центру саме батьки. Їм звісно може порадити звернутися до інклюзивно-ресурсного центру їх освітній заклад, але вибирати свою позицію у відношені виховання і корекції дитини мають право лише батьки", — каже Ірина.

Інклюзія без меж: як ІРЦ "Сузір’я" допомагає дітям з особливими потребами адаптуватися до навчання / Фото : МІС ТБ

Щорічно до центру звертаються близько 300 родин з питаннями щодо труднощів дітей у різних сферах — від мовленнєвих затримок до розладів аутичного спектра.

"Однією з найпоширеніших проблем з якою звертаються батьки є саме затримки мовленнєвого розвитку. Причинами цього є не стільки фізичні або психічні порушення, скільки відсутність достатньої взаємодії в сім’ї через зайнятість батьків, надмірне використання гаджетів та стрес", — зазначила Наталія Власенко.

Після капітального ремонту, проведеного у 2019 році, центр обладнаний сучасними залами та кабінетами, де діти проходять заняття під наглядом фахівців.

Інклюзія без меж: як ІРЦ "Сузір’я" допомагає дітям з особливими потребами адаптуватися до навчання / Фото : ІРЦ "Сузір’я" 

Консультації у центрі безкоштовні, а батьки дітей віком від 2 до 18 років можуть звернутися до ІРЦ "Сузір’я" для отримання допомоги.

Інклюзивність — це не просто слово, а справжня реальність, яку допомагають втілювати такі заклади, як ІРЦ "Сузір’я", роблячи наше суспільство більш доступним і відкритим для всіх.

Більше на нашому YouTube-каналі.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити