Донорство після смерті: як це працює в Україні

Сьогодні, 12 жовтня, відзначається Європейський день донорства та траснплантації органів. Люди можуть бути донорами крові, кісткового мозку, нирки або частини печінки, але в Україні також практикується посмертне донорство.  Для того, щоб погодитися на це, необхідно написати заяву. Це рішення можна змінити в будь-який час і стільки разів, скільки потрібно.

Розповімо вам, як стати посмертним донором і які документи для цього потрібні.

Як стати посмертним донором

Щоб стати посмертним донором органів, потрібно надати письмову заяву про свою згоду або незгоду з посмертним донорством. Її можна написати трансплант-координатору в будь-якій лікарні. Знайти адреси центрів, де працюють трансплант-координатори, можна на сайті Українського центру трансплант-координації, в розділі "Регіональні центри".

Далі вашу заяву внесуть до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Ця інформація є закритою і стає доступною лише тоді, коли людині діагностували смерть головного мозку. Це означає, що ви не зможете стати донором органів у разі біологічної смерті.

Як подати заяву

  • приїхати до лікарні у час, який визначить трансплант-координатор, щоб власноруч написати таку заяву (зразок цієї та інших заяв, що стосуються посмертного донорства, можна знайти тут);
  • мати з собою документ, що посвідчує особу.

Якщо вам з якихось причин не вдається подати письмову заяву, ви можете повідомити про своє рішення щодо посмертного донорства родичів. Тоді у відповідній ситуації вони зможуть передати побажання трансплант-координатору. Якщо в ЄДІСТ зареєстрована заява про згоду-незгоду на посмертне донорство, ніхто з ваших родичів не може її заперечити.

Зверніть увагу, ви маєте право за життя змінювати свої рішення. Кількість заяв щодо згоди чи незгоди на донорство, які вносяться до ЄДІСТ, не обмежена. Остання заява є вирішальною і нівелює всі попередні.

Хто не зможе стати посмертним донором в Україні

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • люди, визнані недієздатними;
  • ті, чия особистість невстановлена;
  • загиблі внаслідок бойових дій.

Будьте здорові та бережіть себе!

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити