На Київщині та Закарпатті побільшало аспірантів: викрито чергову схему для ухилянтів

Викрито одразу декількох працівників навчальних закладів, що допомагали військовозобов’язаним чоловікам ухилятися від мобілізації.

У Київській області викрили трьох працівників приватних навчальних закладів, які з січня 2024 року допомагали призовникам уникнути мобілізації. Вони нібито зараховували їх до аспірантури. Такі "послуги" коштували від 5 до 10 тисяч доларів США. Правоохоронці зафіксували понад 50 таких випадків.

Під час обшуків у чоловіків вилучили дипломи аспірантів, список військово-облікових зобов’язань та записи про отримані суми.

На Закарпатті ректор та колишній проректор приватного вишу, а також правоохоронець розробили план відстрочки від призову під виглядом навчання за кордоном. За грошову винагороду призовників зараховували на бакалаврські, магістерські та аспірантські програми. На цій підставі фейковим студентам також обіцяли вирішити питання з відстрочкою від призову.

Пакет таких "послуг" обвинувачені оцінювали приблизно в 1500 євро з людини. За наявною інформацією, схемою скористалися понад 200 осіб.

Під час обшуків правоохоронці вилучили готівку в національній та іноземній валюті на суму понад 4,5 млн грн, чорнові записи, мобільні телефони та іншу техніку.

Правоохоронці затримали організаторів схеми в обох областях відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Раніше ми писали: 2 тисячі доларів за вступ до аспірантури: проректора київського вишу затримано на хабарі

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити