В Україні вже розміновано 35 км ²

Робота України та її партнерів у сфері протимінної діяльності є успішною: з 2022 року 35 км² української території стали безпечними для людей завдяки спільним зусиллям Міністерства економіки, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ та неурядових організацій.

Станом на 2022 рік ще 174 км² можуть бути заміновані. На сьогодні наші сапери обстежили 35 км² і повернули їх до безпечного використання. Ці вражаючі досягнення мають значення не лише для народу України, а й для глобальної продовольчої безпеки.

"Зараз Україна входить до десятки виробників пшениці у світі. Українське зерно імпортують 57 країн. Тому питання продовольчої безпеки є одним із ключових елементів Формули миру Президента Володимира Зеленського", – зазначила Юлія Свириденко, міністр економіки України.

За її словами, на початку 2023 року Україна не мала важкої техніки для розмінування, лише шість операторів розмінування та 1,5 тисячі саперів. Завдяки спільним зусиллям України та її партнерів зараз є

  • загалом 98 машин механічного розмінування та понад 4 300 операторів розмінування, які працюють у цій сфері;
  • 58 операторів були акредитовані і ще 57 знаходяться в процесі подання заявки на акредитацію.

Щоб допомогти фермерам у розмінуванні земель для ведення сільського господарства, уряд запровадив механізм компенсації 100% вартості послуг з розмінування з державного бюджету.

"Важливим напрямком для українського Уряду є внутрішнє виробництво та розвиток виробництва обладнання та техніки для розмінування в Україні. Це дозволить не лише пришвидшити процес очищення від мін та вибухонебезпечних предметів в Україні, але й зменшити витрати. Крім того, виробництво техніки в Україні також сприятиме економічному розвитку, адже це нові робочі місця та додаткові податкові надходження до державної скарбниці", – зазначила Юлія Свириденко.

"Змій" / Фото: Міністерство економіки України

За її словами, машини для поліпшення ґрунту для розмінування виробляють у Харкові. Ці машини вже працюють на місцях. Львівська компанія Rover Tech сертифікувала машину "Змій", яка може обстежувати до 2,5 га землі за день. Зараз триває її локалізація. З 45 машин механічного розмінування хорватської компанії DOK-ING, які зараз експлуатуються в нашій країні, 8 із них – українського виробництва.

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити