Тримаємось разом і ми переможемо, – міський голова Кам’янського

10 Березня, 2022 |

10 березня минуло 2 тижні з того моменту, як російські війська розпочали вторгнення на територію України. Як Кам’янське переживає воєнний час, що зроблено та робиться у місті – наша розмова з мером Андрієм Білоусовим.

– Андрію Леонідовичу, відразу після початку війни хтось навмисне розпустив чутки, що Ви виїхали з міста…

– Відповім відразу – це маячня! Востаннє я виїжджав із Кам’янського у листопаді минулого року, коли був у відпустці, після чого нікуди не відлучався. Що можу сказати – у мене просто не було часу у перші два дні готувати відео про те, чим я займаюся. Відразу після початку війни ми розпочали активну роботу: першого ж дня було створено штаб з організації життєдіяльності міста, куди увійшли представники СБУ, МВС, ДСНС, великих підприємств Кам’янського, комунальних служб. А вже на другий день після вторгнення було скликано сесію міської ради, там було прийнято рішення про організацію роботи міста в умовах війни.

 – Як організовувалась оборона міста?

– Відразу після початку воєнних дій у Кам’янському було створено районну військову адміністрацію, яка взяла на себе всю повноту влади в районі і яку очолив голова райдержадміністрації Олег Гапіч – людина, яка робить все від неї залежне для забезпечення життєдіяльності та обороноздатності міста і району. І ще до вторгнення у зв’язку з загостренням обстановки в Кам’янському почалося обладнання штабу територіальної оборони міста.

Головні завдання, що стояли перед нами – організація оборони міста на випадок вторгнення до нього військ ворога, забезпечення безпеки кам’янчан та життєдіяльності у воєнний період. Було організовано будівництво блокпостів у місцях можливої ​​появи супротивника. Усі роботи проводились руками наших мешканців. Міська влада забезпечила роботи зі створення таких постів: змонтовано сотні фундаментних бетонних блоків, доставлено тисячі тонн піску, підведено електрику, для чого надано 7000 метрів кабелів та встановлено опори, встановлено побутові приміщення. Комунальна техніка працювала на копанні траншей та укриттів, встановлені протитанкові "їжаки", величезний обсяг робіт виконали волонтери, бізнесмени, промислові підприємства міста – "Каметсталь", "ДніпроАзот" та інші.

Крім того, комунальні служби, волонтери та городяни були задіяні в укріпленні приміщень лікарень та станції швидкої допомоги, у монтажі захисних споруд будівель правоохоронних органів. Також комунальники обладнали будівлю територіальної оборони – відновили електро- та водопостачання, змонтували сигналізацію в кімнаті зберігання зброї тощо.

Разом з жителями та волонтерами Кам’янського упорядковано 105 бомбосховищ, встановлено 350 інформаційних табличок "Укриття", ведеться очищення та електрифікація підвальних приміщень. Утричі збільшено кількість сирен, які сповіщають про повітряну тривогу.

Для цих робіт Департамент житлово-комунального господарства задіяв 35 одиниць комунальної техніки міста та близько 400 працівників комунальних підприємств.

Особливу увагу було приділено забезпеченню нормальної роботи сфери охорони здоров’я. При лікарнях міста діють курси надання першої медичної допомоги, вже проведено 13 лекцій, на них побувало 833 кам’янчани. При всіх лікарнях обладнані укриття на випадок повітряної тривоги, а в 1-й поліклініці на Лівому березі організовано службу з надання першої хірургічної допомоги на випадок, якщо не буде можливості доставити постраждалих до лікарні правого берега.

Не можу не сказати про роботу міського транспорту. Трамваї Кам’янського забезпечують перевезення пасажирів звичайними маршрутами в повному обсязі. Автобуси також ходять маршрутами, з урахуванням комендантської години. Так, їх на лініях поменшало зі зрозумілих причин: частина автобусів щодня надається у розпорядження військкомату та Штабу тероборони міста на військові потреби, ще 3 автобуси передані цим структурам на час воєнного стану, певна кількість автобусів зарезервована на випадок евакуації дітей та жінок у західні області України. І хочу зазначити – транспорт міста повністю забезпечений паливно-мастильними матеріалами, більш того – місто регулярно виділяє ПММ на потреби військкомату та Штабу тероборони.

– Під час війни актуальним є девіз "Все для фронту, все для перемоги!". Як місто допомагає діючій армії та територіальній обороні?

– З перших днів війни десятки тисяч кам’янчан виявили бажання допомогти фронту всім, чим можуть – продуктами, речами, медикаментами. Для прийому допомоги нашим військовим у місті організовано 4 пункти: на проспекті Стуса, на вулиці 9 Травня, на проспекті Перемоги та на вулиці Менделєєва. Ці пункти працюють щодня з 8 до 19 години, вони забезпечені телефонами для консультацій громадян. У 6-ти навчальних закладах, у ресторані "Дача" та низці інших об’єктів громадського харчування організовано приготування їжі для забезпечення триразового харчування для тероборони та силових структур, які забезпечують порядок у місті.

Також підтримують тероборону ціла низка відомих бізнес-структур Кам’янського: "АТБ", "Варус", "Сільпо", "Агрос", "РудіБуд", "Епіцентр", "Оріль-Лідер", "Єрмолинські напівфабрикати", "Тритон", "Єва", ринки "Центральний" та "Дунай", підприємство "МТС-Бетон", профспілка підприємців "Єднання", мережа аптек "Бажаємо здоров’я". Допомагають нашим бійцям Божедарівська, Лихівська та Затишнянська сільські громади, а також колективи великих підприємств Кам’янського. Хочу навести лише деякі цифри: зібрано понад 5 тонн борошна, круп, овочів та фруктів, понад 3 тонни цукру, понад 5 тонн м’яса, понад 2000 одиниць консервів та консервації, безліч інших продуктів харчування. Жителі нашого міста несуть також одяг, медикаменти, ліхтарики, батарейки, одноразовий посуд, грубки-буржуйки, всього одразу і не перерахуєш! Загалом зібрано понад 40 тонн гуманітарної допомоги.

Підключилася до надання допомоги фронту і молодь Кам’янського. При управлінні молоді та спорту працює пункт прийому допомоги для переселенців та тероборони, разом із Молодіжною радою організовано передачу гуманітарної допомоги дітям Харкова, активісти допомагають наносити написи "Укриття". При ДЮСШ №№ 1 та 4 відкрито пункти прийому допомоги та курси надання первинної медичної допомоги, зроблено чимало інших важливих справ.

І найсвіжіший приклад: учора ми передали батальйону тероборони першу партію, а саме 200 комплектів камуфляжної форми, 50 бронежилетів – їх придбали підприємства "Каметсталь" та "ДніпроАзот", а також 5 тепловізорів, які передала міськрада. І знаєте, що дуже символічно? Коли у людей, які принесли допомогу, запитують їх дані для звіту, вони просто відповідають: "Я – українець, і це – моє місто!". Впевнений, наш народ перемогти не можна!

І не можу сьогодні не відзначити волонтерську діяльність освітян Кам’янського. Вони передали для тероборони необхідну кількість ліжок, холодильників, матраців, ковдр. Спільно з волонтерами та небайдужими городянами організовані цілі виробництва: збираються та готуються продукти, плетуться маскувальні сітки, шиються наколінники, дощовики, балаклави, шкарпетки та багато іншого. Вдумайтеся в ці цифри: лише за тиждень виготовлено 157 сіток, 102 дощовики, 3700 наколінників, 540 банок тушонки тощо! Все це йде на допомогу фронту та нашій теробороні. Ще раз скажу – з такими людьми ми непереможні!

– Андрію Леонідовичу, ми вже торкалися теми вимушених переселенців, простіше кажучи, біженців із зони війни…

– Так, біженці є за будь-якої війни. У Кам’янському цим питанням займається Департамент соціального захисту разом із волонтерами. З перших днів переселенців розселяють у територіальних центрах соціального обслуговування населення, у гуртожитках навчальних закладів та модульному містечку на Лівому березі, люди забезпечені продуктами харчування та за необхідності – одягом, при терцентрах працюють пункти прийому гуманітарної допомоги для переселенців. На сьогоднішній день у Кам’янському зареєстровано близько 550 переселенців, ще 100 людей щодня перебувають у місті для подальшого відправлення на захід України. І ніхто з них не залишається поза увагою наших соціальних служб, волонтерів, просто небайдужих кам’янчан. Спеціально для біженців ми випустили пам’ятку – куди треба звертатися після прибуття до Кам’янського, щоб отримати допомогу.

Ще хочу зазначити, що співробітники соціальних служб забезпечують доставку продуктів самотнім людям похилого віку, які самі не можуть вийти з дому. Для незаможних щодня доставляється м’ясна продукція ПрАТ "Оріль-Лідер". Хочу сказати велике спасибі керівництву цього підприємства за допомогу місту.

– І останнє, традиційне питання. Що Ви хотіли б сьогодні сказати кам’янчанам?

– По-перше, велике спасибі. І всім мешканцям Кам’янського, і волонтерам, і колективам промислових підприємств – "Каметсталь", "ДніпроАзот" та іншим, і бізнес-структурам, і працівникам комунальної та бюджетної сфер. Хтось узяв зброю і пішов у діючу армію чи батальйон тероборони, хтось жертвує гроші, продукти, речі, медикаменти, хтось працює на будівництві блок-постів або на плетінні сіток та приготуванні продуктів. Люди виявили справжній патріотизм і показали, що готові до найсерйозніших випробувань, щоб захистити свою землю, свої домівки, своє право на нормальне життя від непроханих "визволителів". Хотілося б подякувати голові Дніпропетровської військової обладміністрації Валентину Резніченку за підтримку нашого міста. Окреме спасибі співробітникам правоохоронних органів, які працюють дуже чітко та злагоджено, забезпечуючи спокій та порядок у Кам’янському, а також керівникам тероборони та військкомату.

І, по-друге, хочу ще раз наголосити: обстановка у місті під контролем, і я та інші керівники перебувають на своїх робочих місцях. Засідання оперативного штабу районної військової адміністрації відбуваються щодня, ми оперативно реагуємо на всі проблеми, що виникають у воєнний час. Усі міські комунальні служби та підприємства працюють у штатному режимі. Тому зберігаємо спокій, не панікуємо і не віримо фейкам, які розповсюджують ворожі пропагандисти.

Тримаємось разом і ми переможемо!

Підписуйтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити