• UA
  • RU
  • Верховна Рада актуалізувала трудове законодавство на період воєнного стану

    20 Березня, 2022

    Цього тижня Верховна Рада України ухвалила Закон України про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану (№7160), який, зокрема, захищає права найманих працівників на працю на безпечних територіях та отримання заробітної плати в період та після завершення режиму воєнного стану.

    Для відвернення або ліквідації бойових дій, інших складних обставин передбачається можливість переведення працівника на іншу роботу без його згоди, якщо така робота не протипоказана йому за станом здоров’я.

    У зв’язку з веденням бойових дій та загрозою для життя і здоров’я передбачається право працівника розірвати трудовий договір за власною ініціативою без попередження роботодавця у двотижневий строк.

    Також Закон захищає громадян, що перебувають у відпустці у зв’язку вагітністю та пологами та відпустці по догляду за дитиною, від розірвання з ними трудового договору з ініціативи роботодавця на період дії воєнного стану.

    Нові норми трудового законодавства України також передбачають утвердження прав громадян на отримання заробітної плати в умовах війни. Неможливість вчасно виплатити заробітну плату через бойові дії не звільняє роботодавця від обов’язку виплатити її. Водночас строк виплати зарплати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

    Також Закон визначає можливість призупинення трудового договору, що водночас не призводить до припинення його дії чи розірвання. Зазначається, що відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Нагородили призерів та переможців екологічного конкурсу малюнка «Сучасне довкілля очима дітей»

    Нагородили дітей Кам’янського, які стали призерами та переможцями екологічного конкурсу малюнка «Сучасне довкілля очима дітей»....

    Підбили підсумки міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)

    Завдання виконуються учнями навчальних закладів міста протягом всього року. Навесні – традиційний фінальний етап. Два...

    Святковий ритм: Міжнародний день танцю

    Кожен ритм, кожен крок – це відображення культури, виразу та внутрішнього світу людини. 29 квітня...

    Будьте обережніші на пікніках: чим страшний кліщовий енцефаліт і як від нього вберегтися

    Ця інфекція може спричинити проблеми з психікою, порушення роботи опорно-рухового апарату, погіршення зору та слуху. Один...

    У Нацбанку розповіли, як працюватимуть банківські установи на травневі свята

    У пресслужбі Національного банку України нагадали: цього року на початку травня є кілька святкових та...