• UA
  • RU
  • Актуальні новини

    Як економити на продуктах: метод покупок 6 до 1

    Часто буває так: заходиш у супермаркет, бачиш десятки привабливих товарів і виходиш із повними пакетами, але без чіткого розуміння, що з цього приготувати. Результат – перевитрати грошей і харчі, які псуються в холодильнику.

    Щоб цього уникнути, можна спробувати метод покупок 6 до 1, який розробив нью-йоркський шеф-кухар Вілл Коулман. Це не сувора дієта і не жорсткі правила, а проста стратегія, яка допоможе зберегти баланс у раціоні, уникнути зайвих витрат і зекономити час.

    Суть методу 6 до 1

    Принцип дуже простий: кожен раз, коли ви йдете за продуктами, обирайте їх у такій пропорції:

    • 6 овочів

    • 5 фруктів

    • 4 джерела білка

    • 3 крохмалисті продукти

    • 2 соуси

    • 1 цікавий продукт (наприклад, солодощі чи снеки)

    Цей підхід допомагає уникнути хаотичних покупок і дає готову "базу" для приготування різних страв протягом тижня.

    При цьому метод не враховує спеції, олію, сіль чи цукор – про них варто подбати окремо.

    Приклад продуктового кошика

    Щоб було зрозуміліше, ось як може виглядати список покупок за правилом 6 до 1:

    • Овочі: салат, селера, цибуля, огірки, зелень, суміш для салату Цезар.

    • Фрукти: яблука, полуниця, виноград, апельсини, лимон.

    • Білки: курятина, яйця, фарш, лосось.

    • Крохмалі: паста, рис, лаваш.

    • Соуси: томатний та соєвий.

    • Цікавинка: печиво.

    Що можна приготувати

    Маючи такий набір продуктів, можна скласти різноманітне меню. Наприклад:

    Сніданок:

    • омлет із цибулею та зеленню,

    • рулет із лаваша з куркою та овочами,

    • фруктовий салат.

    Обід:

    • паста з фаршем у томатному соусі,

    • рис із лососем і соєвим соусом,

    • салат Цезар із куркою.

    Вечеря:

    • запечена курка з овочами,

    • теплий салат із куркою,

    • тефтелі з фаршу та рису.

    Десерт/перекуси:

    • печиво,

    • нарізані свіжі фрукти.

    Чому цей метод працює

    1. допомагає уникати імпульсивних покупок;
    2. економить гроші та час;
    3. спрощує планування страв на тиждень;
    4. зменшує кількість харчових відходів.

    Якщо спробуєте метод 6 до 1 хоча б кілька разів, ви помітите, що холодильник перестане бути "хаосом", а з продуктів легко складатиметься різноманітне меню без зайвих витрат.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram