День гарбуза: де купити у Кам’янському та що з нього приготувати
Щороку 26 жовтня світ відзначає корисне та тепле свято – День гарбуза. Хоча такий тематичний деень не має глибокого історичного коріння, а швидше набуло популярності завдяки американській культурі (де гарбуз є символом Геловіну), воно швидко прижилося і стало чудовою нагодою нагадати про користь цього осіннього овоча.
Гарбуз – це справжній “чемпіон” за вмістом вітамінів та мікроелементів: він багатий на A, C, E та K вітаміни, містить клітковину, яка покращує травлення. Яскравий колір овоча свідчить про високий вміст бета-каротину – потужного антиоксиданту
Де купити у Кам’янському
Гарбузи в осінній сезон можна знайти у багатьох супермаркетах. Наприклад, у Сільпо. Тут знайдете як і просто декоративні, так і сортові – Спагетті, Коннектикут та інші. Ціни за одну одиницю досить доступні – від 25 гривень.



В супермаркеті АТБ можна придбати гарбуз сорту Баттернат – він класно підходить для крем-супів та пюре через свою солодкість та м’якість.

У Варусі можна зустріти вже знайомий Баттернат і гарбуз сорту Славута – універсальний та оригінальний український. Один з найсолодших видів, а також має високу лежкість – може зберігатися до 8–9 місяців, часто без втрати смакових якостей до весни, а іноді й довше. При зберіганні його смак навіть покращується.


ТОП-3 простих і цікавих гарбузових рецепти
Мармелад з гарбуза
- Почистьте 1 кг гарбуза та поріжте кубиком. Перекладіть гарбуз у каструлю, додайте цедру 1 лимона та 1 апельсина. Вичавіть сік з цих фруктів та також додайте до гарбуза.
- Всипте у каструлю 100 г цукру та 10 г ванільного цукру. Поставте каструлю на маленький вогонь та тушкуйте 10 хвилин.
- Далі додайте 300 мл води та тушкуйте ще 10-15 хвилин до готовності гарбуза. Замочіть у 250 мл води 50 г желатину.
- Перебийте гарбузову масу занурювальним блендером. Желатин розчиніть на водяній бані або у мікрохвильовці.
- Додайте розтоплений желатин у каструлю та знову перебийте масу блендером.
- Вилийте гарбузову масу у форму, попередньо змастивши її олією.
- Відправте мармелад у холодильник мінімум на 2-3 години, щоб він охолонув та схопився.
- Перед подачею дістаньте мармелад з холодильника, вийміть його з форми та поріжте кубиком стороною до 2 см. За бажанням обваляйте мармелад у дрібному цукрі.
Гарбузові котлети
- Запечіть 500 г чищеного гарбуза протягом 25-30 хвилин при 180 градусах.
- Викладіть у миску та зробіть з гарбуза пюре за допомогою товкачки для картоплі.
- Додайте до гарбуза 1 яйце, 100 г моцарели, натертої на маленьку тертку. Також додайте 100 г панірувальних сухарів, 0,5 ч. л. італійських трав та сіль до смаку. Вимішайте.
- Сформуйте 7 котлет однакового розміру. Викладіть їх на дощечку, додатково присипану панірувальними сухарями. Візьміть 50 г сиру та поріжте його на 7 шматочків.
- Сформуйте котлети, заховавши сир усередині. Обсмажте котлети до золотавого кольору на 3 ст. л. олії.

Смузі з гарбуза
- Почистьте та поріжте кубиком 500 г гарбуза. Відварить його протягом 15-20 хвилин до мʼякості.
- Додайте до блендера відварений гарбуз, 1 банан, 150 мл йогурту, 1 ст. л. меду та 5 г ванільного цукру. Перебийте масу до однорідного стану.