• UA
  • RU
  • Актуальні новини

    ТОП-3 страви для сімейної вечері на честь Різдва

    24 Грудня, 2025 | Рецепти |

    Різдво — це час, коли за столом збираються найрідніші, а дім сповнюється особливим ароматом традицій.  Ми знайшли три автентичні українські страви, які підходять для святкової вечері. Частина з них є пісними, як того вимагає звичай, але при цьому готуються неймовірно швидко. Дозвольте собі присвятити більше часу спілкуванню з близькими, а не кухонним справам, зберігаючи при цьому справжній смак українського Різдва.

    Вимочений в молоці оселедець із картоплею та червоною цибулею

    Інгредієнти:

    • 500 г – філе солоного оселедця;
    • 500 мл – молока;
    • 5 шт – картоплин середнього розміру;
    • 1 шт – червона цибуля;
    • 3 ст. л. – соняшникової олії.

    Як готувати:

    1. Філе оселедця у невеликий ємності залийте молоком. Поставте у холодильник на 1 годину.
    2. Картоплю відваріть у мундирі у підсоленій воді. З картоплі злийте воду та дайте їй охолонути за кімнатної температури.
    3. Через годину дістаньте філе оселедця з молока, промокніть паперовим рушником і наріжте невеликими шматочками.
    4. Очистіть червону цибулю та наріжте тонкими кільцями.
    5. Викладіть на тарілку картоплю кільцями, зверху оселедця, а на нього кільця червоної цибулі. Полийте зверху олією.

    Голубці без м’яса з білими грибами

    Інгредієнти:

    Для голубців
    • 1 шт – середня капуста;
    • 100 г – білих грибів (свіжих чи заморожених);
    • 50 г – сушених білих грибів;
    • 200 г – рису;
    • 150 г – вершкового масла;
    • 2 шт – ріпчасті цибулі;
    • 3 зубчики – часнику;
    • сіль та перець до смаку.
    Для соусу
    • 500 мл – відвару із сухих грибів;
    • 200 г – сметани;
    • 1 ч. л. – борошна;
    • сіль до смаку.

    Як готувати:

    1. Візьміть сотейник, всипте в нього рис та помийте до чистої води. Після залийте крупу водою та додайте сіль. Варіть 5 хвилин після закипання на середньому вогні, а потім накрийте кришкою та залиште на 20 хвилин, щоб рис увібрав рідину.
    2. Візьміть білокачанну капусту та виріжте качан. У великій каструлі закип’ятіть воду, добре наколіть капусту виделкою, щоб вона трималася, і опустіть у воду. Верхні листи мають стати прозорими – відразу їх знімайте з капусти, щоб вони не переварилися. Капустяні листи викладайте на обробну дошку.
    3. Візьміть сушені гриби, добре помийте, а потім залийте окропом та варіть протягом 10 хвилин після закипання. Відвар процідіть, і залиште – на його основі готуватимете соус для голубців.
    4. Візьміть цибулі та дрібно наріжте, а також подрібніть зубчики часнику та наріжте довільними шматочками залишок білих грибів.
    5. Розігрійте пательню з маслом та обсмажте цибулю з часником. Додайте білі гриби та відварені сухі гриби. Готуйте протягом 5-7 хвилин.
    6. Об’єднайте рис із підсмаженими овочами, додайте сіль та перець до смаку.
    7. Візьміть капустяний лист, викладіть начинку і загорніть. Викладіть у форму для запікання, яку попередньо змастили маслом.
    8. Для соусу у мисці з’єднайте відвар білих грибів, сметану та борошно. Посоліть, поперчіть до смаку та добре перемішайте.
    9. Залийте голубці сметанно-грибним соусом.
    10. Голубці накрийте фольгою та поставте запікатися на 60 хвилин за температури 180 градусів.

    Тушкована капуста з кмином та грибами

    Інгредієнти:

    • 0,5 – середньої білокачанної капусти;
    • 250 г – квашеної капусти;
    • 1 шт – цибуля;
    • 100 г – білих свіжих чи заморожених грибів;
    • 50 г – сухих білих грибів;
    • 300 г – печериць;
    • 1 ч. л. – кмина;
    • 250 мл – води (для сухих грибів);
    • 4 ст. л. – соняшникової олії;
    • сіль та перець до смаку.

    Як готувати:

    1. Візьміть сушених білих грибів, залийте окропом. Залиште на 20 хвилин.
    2. За допомогою шатківниці для капусти наріжте половину середньої білокачанної капусти.
    3. Розігрійте пательню із олією та підсмажте капусту. Додати кмину і смажте капусту до м’якості.
    4. Візьміть цибулю, очистьте і дрібно поріжте, а печериці помийте та розріжте на четвертинки. Розігрійте пательню з олією, додайте цибулю, а потім печериці та білі гриби.
    5. Злийте воду з білих сушених грибів в окрему миску, вона ще знадобиться. А гриби також додайте в пательню. Готуйте до випаровування рідини – приблизно 15 хвилин.
    6. Візьміть товстостінну каструлю і з’єднайте капусту з грибами та цибулею. До інгредієнтів додайте квашеної капусти. Посоліть і поперчіть до смаку.
    7. Додайте рідину, у якій запарювалися білі гриби. Тушкуйте капусту з грибами та кмином 30 хвилин.

    Смачного Різдва!

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram