ТОП-3 страви для сімейної вечері на честь Різдва
Різдво — це час, коли за столом збираються найрідніші, а дім сповнюється особливим ароматом традицій. Ми знайшли три автентичні українські страви, які підходять для святкової вечері. Частина з них є пісними, як того вимагає звичай, але при цьому готуються неймовірно швидко. Дозвольте собі присвятити більше часу спілкуванню з близькими, а не кухонним справам, зберігаючи при цьому справжній смак українського Різдва.
Вимочений в молоці оселедець із картоплею та червоною цибулею
Інгредієнти:
- 500 г – філе солоного оселедця;
- 500 мл – молока;
- 5 шт – картоплин середнього розміру;
- 1 шт – червона цибуля;
- 3 ст. л. – соняшникової олії.
Як готувати:
- Філе оселедця у невеликий ємності залийте молоком. Поставте у холодильник на 1 годину.
- Картоплю відваріть у мундирі у підсоленій воді. З картоплі злийте воду та дайте їй охолонути за кімнатної температури.
- Через годину дістаньте філе оселедця з молока, промокніть паперовим рушником і наріжте невеликими шматочками.
- Очистіть червону цибулю та наріжте тонкими кільцями.
- Викладіть на тарілку картоплю кільцями, зверху оселедця, а на нього кільця червоної цибулі. Полийте зверху олією.

Голубці без м’яса з білими грибами
Інгредієнти:
Для голубців
- 1 шт – середня капуста;
- 100 г – білих грибів (свіжих чи заморожених);
- 50 г – сушених білих грибів;
- 200 г – рису;
- 150 г – вершкового масла;
- 2 шт – ріпчасті цибулі;
- 3 зубчики – часнику;
- сіль та перець до смаку.
Для соусу
- 500 мл – відвару із сухих грибів;
- 200 г – сметани;
- 1 ч. л. – борошна;
- сіль до смаку.
Як готувати:
- Візьміть сотейник, всипте в нього рис та помийте до чистої води. Після залийте крупу водою та додайте сіль. Варіть 5 хвилин після закипання на середньому вогні, а потім накрийте кришкою та залиште на 20 хвилин, щоб рис увібрав рідину.
- Візьміть білокачанну капусту та виріжте качан. У великій каструлі закип’ятіть воду, добре наколіть капусту виделкою, щоб вона трималася, і опустіть у воду. Верхні листи мають стати прозорими – відразу їх знімайте з капусти, щоб вони не переварилися. Капустяні листи викладайте на обробну дошку.
- Візьміть сушені гриби, добре помийте, а потім залийте окропом та варіть протягом 10 хвилин після закипання. Відвар процідіть, і залиште – на його основі готуватимете соус для голубців.
- Візьміть цибулі та дрібно наріжте, а також подрібніть зубчики часнику та наріжте довільними шматочками залишок білих грибів.
- Розігрійте пательню з маслом та обсмажте цибулю з часником. Додайте білі гриби та відварені сухі гриби. Готуйте протягом 5-7 хвилин.
- Об’єднайте рис із підсмаженими овочами, додайте сіль та перець до смаку.
- Візьміть капустяний лист, викладіть начинку і загорніть. Викладіть у форму для запікання, яку попередньо змастили маслом.
- Для соусу у мисці з’єднайте відвар білих грибів, сметану та борошно. Посоліть, поперчіть до смаку та добре перемішайте.
- Залийте голубці сметанно-грибним соусом.
- Голубці накрийте фольгою та поставте запікатися на 60 хвилин за температури 180 градусів.

Тушкована капуста з кмином та грибами
Інгредієнти:
- 0,5 – середньої білокачанної капусти;
- 250 г – квашеної капусти;
- 1 шт – цибуля;
- 100 г – білих свіжих чи заморожених грибів;
- 50 г – сухих білих грибів;
- 300 г – печериць;
- 1 ч. л. – кмина;
- 250 мл – води (для сухих грибів);
- 4 ст. л. – соняшникової олії;
- сіль та перець до смаку.
Як готувати:
- Візьміть сушених білих грибів, залийте окропом. Залиште на 20 хвилин.
- За допомогою шатківниці для капусти наріжте половину середньої білокачанної капусти.
- Розігрійте пательню із олією та підсмажте капусту. Додати кмину і смажте капусту до м’якості.
- Візьміть цибулю, очистьте і дрібно поріжте, а печериці помийте та розріжте на четвертинки. Розігрійте пательню з олією, додайте цибулю, а потім печериці та білі гриби.
- Злийте воду з білих сушених грибів в окрему миску, вона ще знадобиться. А гриби також додайте в пательню. Готуйте до випаровування рідини – приблизно 15 хвилин.
- Візьміть товстостінну каструлю і з’єднайте капусту з грибами та цибулею. До інгредієнтів додайте квашеної капусти. Посоліть і поперчіть до смаку.
- Додайте рідину, у якій запарювалися білі гриби. Тушкуйте капусту з грибами та кмином 30 хвилин.

Смачного Різдва!