• UA
  • RU
  • На обліку в Кам’янському – майже 1200 хворих на ВІЛ/СНІД

    15 Травня, 2022

    Щороку, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу. Цього року він припадає на 15 травня. Світове співтовариство відзначає цей день, аби вчергове нагадати людям про небезпеку захворювання ВІЛ і згадати всіх, хто загинув від цієї хвороби.

    Як нагадують фахівці Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту Кам’янського, СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який пошкоджує імунну систему людини і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання. Для збереження життя та здоров’я кожного ВІЛ-інфікованого необхідні вчасна діагностика та ранній початок лікування антиретровірусною терапією (АРТ), яка знижує ризик передачі ВІЛ-інфекції та ймовірність виникнення опортуністичних інфекцій, СНІД-індикаторних хвороб у людей, що живуть з ВІЛ. Саме завдяки новітнім досягненням у розширенні доступу до АРТ життя ВІЛ-позитивних людей стало більш тривалим і здоровим. При ранньому виявленні та відповідній терапії ВІЛ-позитивні можуть жити повноцінним життям.

    Для людей з ВІЛ дуже важливо безперервно і систематично приймати АРТ, адже без щоденного пригнічення ліками вірус знову почне розмножуватися та набуде стійкості до препаратів попередньої схеми лікування. Через військову агресію Російської Федерації багато українців змушені були покинути свої домівки. Одне з основних питань, що турбує хворих, — де і як отримати необхідне лікування.

    Для українців, які не змінювали місце проживання і залишилися у рідному місті, як і раніше, АРТ-препарати можна продовжувати отримувати у СНІД-Центрі або в кабінеті «Довіра», де вони стоять на обліку. Ті, хто змінив місце проживання, можуть отримати антиретровірусну терапію за місцем фактичного перебування. Для цього необхідно звернутися до СНІД-Центру або кабінету «Довіра».

    Для отримання необхідної терапії українцями, які виїхали до Європи, спільнота лікарів, залучених до надання медичної допомоги людям, що живуть із ВІЛ, ECEE Network Group (Euroguidelines in Central and Eastern Europe) запровадила ініціативу «АРТ українцям за кордоном». Ця активність відбувається за координації Центру громадського здоров’я МОЗ України (ЦГЗ) та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України (ІЕІХ). Створено перелік клінік (із зазначенням адрес в країнах та контактів), де можна отримати АРТ. Інформацію про медичні заклади систематично оновлюють координатори ініціативи. Ознайомитися з переліком медичних закладів Центральної та Східної Європи, які підтвердили повну готовність надавати медичну допомогу ВІЛ-інфікованим пацієнтам з України, можна через Інтернет.

    Звертаючись до медзакладу за антиретровірусною терапією, бажано (але не обов’язково) мати інформацію щодо історії лікування ВІЛ-інфекції. Якщо з певних причин це неможливо, то за вашою згодою лікарі клініки зв’яжуться з представниками ЦГЗ та ІЕІХ і отримають необхідну інформацію, щоб надати максимально якісну допомогу.

    Спеціалізована медична допомога ВІЛ-позитивним у Кам’янському надається в кабінеті «Довіра» Центру первинної медико-санітарної допомоги №3 (проспект Аношкіна, 11, каб. 28; моб. тел. 0682298903), де можна пройти анонімне обстеження на ВІЛ/СНІД та отримати консультативну допомогу. Станом на 01.05.2022 на обліку в кабінеті «Довіра» перебуває 1153 пацієнта з ВІЛ, із них у 347 стадія СНІД. На обліку – 22 дитини, народжені від ВІЛ-інфікованої матері, 2 дитини з підтвердженим діагнозом ВІЛ та 1 дитина зі стадією СНІД. Також на обліку знаходяться 25 дорослих ВІЛ-інфікованих тимчасово переміщених осіб, із них у чотирьох стадія СНІД, 1 дитина з ВІЛ і 1 зі СНІД.

    «Про проблему ВІЛ/СНІДу має знати кожна людина, щоб уберегтися від цього страшного захворювання. Перед кожним із нас щодня постає питання, яке майбутнє обрати. Алкоголь, наркотики, безладні статеві стосунки не приносять у життя яскравих барв, вони поглиблюють духовні та психічні проблеми, руйнують життя, роблять його сірим, скорочують його тривалість. Тому будьмо тими людьми, які роблять своє життя щасливим, сповненим яскравих фарб і визнаймо боротьбу з ВІЛ/СНІДом одним з найважливіших пріоритетів», – наголошують фахівці.

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Млинці нового покоління: екзотичний рецепт з кокосом і лаймом

    Млинці – це класична страва, яка завжди асоціюється з домашнім затишком та теплом. Але що,...

    Бакалавр за три роки та зміна спеціальності під час навчання: що зміниться для студентів та закладів

    Зміни передбачені у Законі “Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх...

    Міський голова Андрій Білоусов зустрівся з Михайлом Карпенком – представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Дніпропетровській області

    Обговорювались питання, пов’язані з військовими та їх родинами, співпрацю щодо повернення військовополонених, підтримку вимушених переселенців,...

    Сьогодні провели чергову акцію з озеленення у Кам’янському, присвячену всеукраїнському Дню довкілля, – міський голова

    Біля Музею історії міста висадили молоді дерева горобини та верби. До акції приєдналися директор та...

    До Всесвітнього дня ветеринара. Як російський ворог позбавляє спокійного життя – історія лікаря-ветеринара Романа Насретдінова

      Сьогодні  лікар-ветеринар Роман Насретдінов живе у Кам’янському, тут успішно функціонує його ветеринарна клініка «Фауна»...