Історія Івана Купала для маленьких кам’янчан

07 Липня, 2022 |

7-го липня в Україні відзначають традиційне для нашого народу свято – Івана Купала. З цього приводу, в музеї історії міста Кам’янське, відбулося святкування. Із запрошених гостей – справжня травниця, майстриня народної української пісні і звичайно гості – дітлахи.

Виявляється, раніше, у дохристиянські часи, це свято кликали просто "Купало", а вже після хрещення цей день приурочили до дня Івана Хрестителя – так і з’явилося Івана Купала. Організатори свята у музеї розповідають, що Україна має дуже багату обрядовість в цей день. І тому, сьогодні, в умовах повномасштабної війни, треба нагадувати народові його коріння, живити згадку про нього.

Ось і авторка цього проєкту Анастасія, поділилась, що ідея його полягала в тому, щоб посунути тягар суму й навіть провини з людей. Що святкувати можна і навіть потрібно, тим більше – традиційні українські свята!

Віка, маленька гостя на святі, каже, що дізналась багато нового сьогодні.
А дізнаватися дійсно було про що. Наприклад, квіти, які вплітають у віночок – не випадкові. Кожна несе своє сакральне значення. І стрічки теж не для краси. Їхній колір символізує різні людські вдачі. Коричнева стрічка по середині означає землю і її родючість, жовта – багатство. Ба більше, довжина їх теж не випадкова – рівно щоб закрити дівочу косу.

Після цікавих фактів, вікторини і хороводу дітлахів запросили на майстер клас – виготовляли листівки для наших захисників на передовій.

Організатори заходу кажуть – їм потрібна не тільки підтримка зброєю і їжею, а й теплом та вірою в них. А хто як не діти здатні на це?

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити