• UA
  • RU
  • Страждають мільйони жінок: кам’янчанкам нагадали про підступне захворювання

    13 Березня, 2023

    Щороку 13 березня відзначається Всесвітній день обізнаності про ендометріоз. Про це нагадали в Міському медичному центрі здоров’я та медицини спорту Кам’янського.

    Цей день має на меті підвищити поінформованість жінок щодо даного захворювання. На ендометріоз у світі страждають приблизно 176 мільйонів жінок, а ось звертають увагу та лікуються вкрай мало.

    Ендометріоз – гінекологічне гормонально залежне системне захворювання, при якому відбувається доброякісне розростання тканини матки (ендометрія) до інших органів на тлі порушення гормонального, імунного балансу та апоптозу за наявності генетичної схильності. Частіше розвивається у жінок репродуктивного віку та належить до передракових захворювань. Хвороба є основною причиною безпліддя, тому обізнаність жінок дітородного віку про небезпеку захворювання й необхідність його лікування вкрай важлива.

    Щоб вилікувати ендометріоз, як і кожну іншу хворобу, його потрібно завчасно діагностувати. Діагностувати ендометріоз може тільки лікар-гінеколог. Вислухавши скарги пацієнтки, він проведе повне клінічне та гінекологічне обстеження, щоб виявити причини і виключити інші жіночі хвороби. Для призначення індивідуальної схеми лікування також можуть знадобитися додаткові дослідження.

    Можливі ознаки ендометріозу:

    скорочення тривалості менструального циклу, порушення обміну речовин, що в першу чергу проявляється в значному набиранні ваги, ожирінні;

    підвищення рівня вмісту естрогенів (визначається спеціальними аналізами);

    болі внизу живота і в попереку, які спочатку пов’язані з менструацією, а з розвитком захворювання – постійні;

    безпліддя, не пов’язане з іншими причинами.

    Профілактика

    Для профілактики ендометріозу візити до гінеколога повинні бути системними – не рідше, ніж один раз на півроку. Також варто своєчасно лікувати хвороби статевих органів, навіть найнезначніші. Молодим жінкам  необхідно уникати використання внутрішньоматкової контрацепції у випадках несприятливої щодо ендометріозу спадковості. Для жінок, що входять до групи ризику, варто підбирати гормональні контрацептивні засоби з урахуванням індивідуальних особливостей.

    Своєчасна діагностика та лікування ендометріозу – зниження ризику онкологічної патології у жінок та поліпшення якості життя, – наголошують фахівці.

     

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити