• UA
  • RU
  • Дніпропетровщина долучилася до пілотного проєкту з відбудови Херсонщини

    07 Липня, 2023

    Дніпропетровщина увійшла до числа п’ятнадцяти областей, які долучилися до всеукраїнського пілотного проєкту «Пліч-о-пліч».

    Він – про відновлення населених пунктів країни, які найбільше постраждали від ворожої агресії та пройшли жахи окупації. Розпочнуть відбудову з Херсонщини, її 26 сіл і селищ. Трьома з них опікуватиметься наш регіон.

    Дніпропетровщина долучилася до пілотного проєкту з відбудови Херсонщини

    «Дніпропетровщина бере шефство над трьома селами Херсонщини. Ольгине, Старосілля та Бобровий Кут, – зазначив начальник ОВА Сергій Лисак. – Там понівечено понад 220 приміщень. Будинків та об’єктів інфраструктури. Допоможемо відновити їх. А саме – відремонтувати побиті фасади і дахи. Замінити потрощені вікна. Подекуди – встановимо нові огорожі».

    В Ольгиному кипіло життя, допоки сюди не зайшли російські війська. Сталося це на початку березня минулого року. Заїхали вони танками. І залишалися майже на сім довгих місяців. За цей час тутешні вулиці спорожніли. З сотень місцевих в окупації залишилося лише восьмеро людей.

    Дніпропетровщина долучилася до пілотного проєкту з відбудови Херсонщини

    «Село фактично було заблоковане. Сюди не впускали. Не давав ворог і «зелених коридорів». Місцеві виїжджали на свій страх та ризик, – каже староста Новопетрівського старостинського округу Володимир Зарівний. – Звільнили його наприкінці серпня. Люди почали повертатися. Нині тут їх вже майже сто. Серед мешканців і 16 дітей».

    Жити доводиться у понівечених будинках. Бо тут немає жодного, який би не зачепило вороже залізяччя. Якісь оселі зруйновані вщент. Десь побиті вікна та дахи, як у пані Марини.

    Дніпропетровщина долучилася до пілотного проєкту з відбудови Херсонщини

    «Я не покинула село, бо тут з дитинства – у батьківській хаті. Та й господарство на мені. Доглядала за своїми коровами і покинутими. Аби напоїти, щодня накачувала та носила по 300 літрів води. Чимало поголів’я було просто знищено. Вбито і поранено уламками. На вулицю виходиш, а вони лежать, – ділиться мешканка Ольгиного Марина. – Та й окупанти тут хазяйнували. Приходили зі зброєю у руках. Забирали все, що хотіли».

    Втім попри пережите, жінка вірить – село оживе. Особливо з допомогою інших.

    Дніпропетровщина долучилася до пілотного проєкту з відбудови Херсонщини

    Спільно з владою на місцях та мешканцями сіл фахівці Дніпропетровської ОВА визначили пріоритети у відновленні. Будівельники зробили заміри та прорахували вартість відбудови. Загалом до цього процесу буде долучено понад 150 спеціалістів. Досвід, набутий на Херсонщині, у подальшому використають й у інших постраждалих громадах.

    Дніпропетровщина долучилася до пілотного проєкту з відбудови Херсонщини

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Житель Дніпропетровщини вісім місяців ґвалтував малолітню падчерку

    Ювенальні прокурори Павлоградської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно громадянина за фактом зґвалтування...

    Уранці 9 травня росіяни вбили двох мешканців Нікополя

    Із самого ранку 9 травня росіяни вкотре обстріляли Нікополь. Як повідомив начальник Дніпропетровської обласної військової...

    У Камʼянському районі відкрили Алею Слави Героям, загиблим за Україну

    У Верхівцевому відкрили «Алею Слави Героям». Так вшанували загиблих мешканців громади. Долучилися родини полеглих оборонців,...

    На Блакитному озері під Кам’янським виявили рибалку-браконьєра

    Уночі на березі озера Блакитне, що біля Камʼянського, екіпаж роти з обслуговування водних обʼєктів спільно...

    Смерть чоловіка у Криворізькому ТЦК: версія доньки загиблого

    Вчора, 9 травня, у своєму Instagrаm Поліна Зайцева – донька 44-річного загиблого Артема Зайцева створила...