У Кам’янському стартував проєкт, який зближує історію та молодь

21 Липня, 2023 |

У музеї історії міста Кам’янське стартував проєкт Літня школа гідів "Історія навколо нас". Проєкт реалізується за фінансової підтримки програмою Culture Helps, яка імплементується громадською організацією Інша освіта спільно з zusa за підтримки Європейського Союзу.

Літня школа гідів покликана сприяти інтеграції внутрішньо переміщених осіб до нової спільноти шляхом вивчення історії, традицій та культури краю, а також нівелювати у молоді травматичний досвід, отриманий у ході російсько-української війни.

Літня школа гідів: у Кам’янському стартував проєкт, що зближує історію та молодь

Радислава та Микита – школярі, які полюбляють історію, писали наукові роботи МАН, а ще відкриті до спілкування та пізнання нового. Саме це спонукало їх приєднатися до Літньої школи гідів.

"Мене дуже давно цікавить історія нашого міста та області, а саме козацька доба та період дохристиянської Київської Русі. Окрім того, я досить мало знаю про історію Кам’янського, яке для мене, на жаль, є в цьому контексті малим промисловим містечком", – зазначив Микита Петухов.

"Зареєструватися у проєкті мені запропонував Микита, адже ми навчаємося в одній школі. Мені дуже подобається вивчати історію, навіть писала роботу МАН за темою "Волонтерство в Дніпропетровському регіоні". Хочеться більше дізнатися про наше місто та відвідати екскурсії", – каже Радислава Іванова.

Літня школа гідів: у Кам’янському стартував проєкт, що зближує історію та молодь

Радіє запалу молоді до пізнання історії краю і директорка музею Наталія Буланова. Учасниками першої Літньої школи гідів стали понад 30 хлопців та дівчат від 14 до 22 років. Географія учасників напрочуд строката, у переважній більшості це внутрішньо переміщені особи із Авдіївки, Бахмута, Лимана, Костянтинівки, Херсона, Харкова, але є й представники з Кам’янського та навіть Дніпра.

Літня школа гідів: у Кам’янському стартував проєкт, що зближує історію та молодь

"Ми нарешті розвіртуалилися із групою, яка була зареєстрована онлайн. Також ми побачили один одного, розповіли про ті компетенції, які учасники зможуть набути під час навчання у Літній школі, представили команду та наших партнерів, – розповіла директорка Музею історії міста Кам’янське, кандидатка історичних наук Наталія Буланова. – У рамках презентації проєкту хлопці та дівчата ознайомилися із програмою, яка буде реалізована під час функціонування Літньої школи гідів. Як виявилося, вона дуже зацікавила наших учасників, було багато позитивних відгуків, тож ми сподіваємося, що проєкт стартував вдало".

Більше того, для виконання завдань та поповнення своїх знань цінними історичними фактами учасники зможуть використовувати літературу з наукової бібліотеки музею міста.

Літня школа гідів: у Кам’янському стартував проєкт, що зближує історію та молодь

"Під час навчання у Літній школі гідів учасники зможуть підготувати власні проєкти та стартапи і використовувати для цього достатньо широку базу. Це і візуалізація навколишнього архітектурного пейзажу, наукова бібліотека, і експозиція музею. Ми також будемо надавати певні рекомендації для того, щоб ці стартапи були доведені до завершення та презентовані під час Літньої школи гідів", – запевнила Наталія Буланова.

Партнерами проєкту є відділ культури департаменту з гуманітарних питань Кам’янської міської ради, благодійний фонд "Карітас Кам’янське", а також Молодіжна рада міста.

Літня школа гідів: у Кам’янському стартував проєкт, що зближує історію та молодь

"Молодь має змогу більше дізнатися про історію нашого краю, про Україну. У них буде багато різних воркшопів, екскурсій, лекцій та тренінгів. Мені це настільки сподобалося, що я навіть напросився на екскурсію, тому що дійсно дуже цікава програма. Взагалі, наш край славиться козацькою історією, тож за місяць роботи молодь зможе для себе відкрити наш край із зовсім іншого боку, а можливо хтось навіть вирішить стати істориком",  –  прокоментував голова Молодіжної ради міста Кам’янське Олександр Нікологорський.

Кураторками проєкту стали співробітниці музею Ганна Крамаренко та Анастасія Бессажна.

Літня школа гідів: у Кам’янському стартував проєкт, що зближує історію та молодь

"Моє завдання як кураторки, по перше, скоординувати комунікацію наших учасників для того, щоб вони мали можливість роззнайомитися та розповісти трішки про себе і свій рідний край, адже більша частина учасників – внутрішньо переміщені особи. По друге – розширити знання учасників про місто, яке стало їх другим домом. Діти дуже привітні та відкриті, а ще добре помітно їх зацікавленість проєктом", – наголосила кураторка проєкту, головна зберігачка фондів Музею історії міста Кам’янське Ганна Крамаренко.

Заняття у Літній школі гідів триватимуть до 30 серпня. Після їх завершення учасники повинні презентувати власний стартап чи проєкт, присвячений історичній тематиці краю. Оцінюватимуть стартапи учасників внутрішньо переміщені особи, а переможці отримають наплічники з матеріалами для проведення екскурсій. До речі, вже цієї суботи відбудеться перший тренінг за участю психологів та воркшоп від музейників "Склади власну історію". Бажаємо молоді захопливого навчання та пізнання цікавої історії, яка навколо нас.

Літня школа гідів: у Кам’янському стартував проєкт, що зближує історію та молодь

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

"Епоха. Людина. Портрет": в Кам’янському відбулася виставка з нагоди дня міста

На День міста в історичному музеї Кам’янського пройшла художньо-етнографічна виставка "Епоха. Людина. Портрет". На сьогоднішній...

Камʼянський театр готує премʼєру на Новій сцені

Академічний музично-драматичний театр імені Лесі Українки міста Камʼянського готує для глядачів нову премʼєру, яка відбудеться...

17 вересня день народження відзначає відомий журналіст Кам’янського Леонід Бройтман

Леонід Бройтман — це людина, чиє життя є прикладом багатогранності та відданості своїм захопленням. Будучи...

Відкриття ХХVI Міжнародного театрального фестивалю моновистав "Відлуння" в Кам’янському

З 12 по 17 вересня 2024 року в Академічному музично-драматичному театрі ім. Лесі Українки у...

"Мир" запрошує кам’янчан та гостей міста на кращі кінопрем’єри

Комунальний заклад Кам’янської міської ради "Кіноконцертний зал "Мир" пропонує глядачам нові зустрічі в сучасному кінозалі....