• UA
  • RU
  • Що там по пенсіям? Середня пенсія на Дніпропетровщині та майбутні підвищення

    З 1 січня 2024 року українці очікують побачити обіцяне підвищення мінімальної заробітної платні та пенсії. Хто з пенсіонерів нашої області отримає підвищення, яку пенсію в середньому мають мешканці та які зміни у 2024 році в нарахуванні страхового стажу – розповідаємо у матеріалі.

    Які підвищення відбулися з 1 січня?

    Розібратися зі змінами у пенсії мешканцям Дніпропетровської області допомагає заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Леся Неклеса. В етері каналу «Відкритий» вона надала детальні роз’яснення.
    Тож, почнемо з того, що мінімальну пенсію та прожитковий мінімум в Україні підвищено з нового року.

    Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік» прийнято підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Він становитиме – 2 361 гривню. Мінімальна ж зарплатня з 1 січня буде 7 100, а вже з 1 квітня 2024 року – 8 000 гривень.

    Відповідно, підвищення прожиткового мінімуму вплинуло і на виплати пенсіонерам.

    Так, з 1 січня 2024 року проведено підвищення пенсії особам, які не працюють і досягли 65 річного віку. Але – за умови 30 років стажу у жінок та 35 років у чоловіків. Їм автоматично підвищено розмір пенсії до 40% від мінімальної заробітної плати. Це охопило біля 12% від загальної кількості отримувачів пенсії на Дніпропетровщині.

    А як щодо інших пенсіонерів?

    Питання підвищення пенсій іншим отримувачам зрушиться з місця навесні. Зокрема, перерахунок пенсій відповідно до збільшення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб буде проведено з 1 березня 2024 року разом з індексацією пенсій.

    Але ті, хто звертатиметься за оформленням пенсій вже в новому році, отримають розрахунки, де братимуть до уваги новий прожитковий мінімум – 2 361 гривню.
    Ті ж пенсійні виплати, які були нараховані чи перераховані до 1 січня 2024 року залишаються на рівні 2 093 гривні – мінімальна пенсія та максимальна 20 930 гривень.
    Зміни у мінімальній та максимальних пенсіях стануться також з 1 березня 2024 року. Тоді мінімальна пенсіястановитиме 2 361 грн, а максимальна23 610 грн.

    До слова, по Дніпропетровщині мінімальну пенсію отримує 3% від пенсіонерів області, а максимальну – 1%.

    Якщо говорити про середні показники, то найбільше пенсіонерів – це 31% – нашої області отримують пенсію у розмірі від 5 до 10 тисяч гривень.

    Середній розмір виплати з урахуванням усіх надбавок, підвищень та доплат складає 5800 гривень по Дніпропетровській області.

    Коли можна планувати вихід на пенсію?

    Вийти на пенсію в Україні останнім часом не так вже й легко. Тут усе залежить від страхового стажу. Яким має бути страховий стаж для тих, хто хоче на пенсію у цьому році?
    Взагалі до 2028 року обов’язковий мінімальний страховий стаж для жінок і чоловіків щороку збільшуватиметься на рік і у 2028 році становитиме 35 років.

    Зараз, у 2024 не набагато менше – 31 рік страхового стажу та досягнення пенсійного віку, тобто 60 років. Якщо ж вік відповідає вимогам, а стажу недостатньою, доведеться ще попрацювати – за таких умов можна звертатися за призначенням пенсії вже у 63 роки.
    Якщо ж немає навіть 21 року стажу, то звернутися за призначенням пенсії можна лише у 65 років.

    А от коли у 65-річної особи стаж 15 років, то на пенсію взагалі не варто розраховувати – їм призначатимуть державну допомогу.

    Натомість справжній пенсійний «джек-пот» можуть зірвати ті працівники, які заробили собі 40 років страхового стажу, незалежно від віку. В середньому, до речі, таким людям точно буде за 60.

    Також варто врахувати, що роки навчання в університеті враховуються лише тим, хто вчився до 2004 року, а от декретна відпустка враховується і нині у страховий стаж повністю, якщо матуся доглядала за дитиною лише до трирічного віку.

    Фактично, до страхового стажу рахуються роки з того періоду, коли за людину щомісяця сплачували страхові внески.
    Подивитись,  що ви вже собі заробили у страховому стажі можна за допомогою сервісів Пенсійного фонду України.

    https://portal.pfu.gov.ua/

    За матеріалами каналу «Відкритий».
    Фото – зі сторінки
    Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    російське гру планувало серію терактів у Києві до 9 травня 

    Контррозвідка СБУ запобігла чотирьом терактам у Києві, які мали відбутися 9 травня. У результаті багатоетапної...

    Квитки на поїзд онлайн: Укрзалізниця оновила сайт

    Укрзалізниця запустила оновлену версію сайту для придбання залізничних квитків. Ресурс розроблений за підтримки платіжної системи...

    День вишиванки: благодійний вечір медиків Кам’янського

    Вже третій рік поспіль медична спільнота міста Кам’янського влаштовує свято для медичних працівників та їхніх...

    У «Дії» з’явиться новий цифровий документ – посвідчення ветерана

    Уже скоро в «Дії» з’явиться новий цифровий документ – посвідчення ветерана, повідомляють розробники. Наразі ж...

    У Кам’янському пройшов Відкритий Всеукраїнський турнір з кіокушин карате-до «Воїн світла»

    У Кам’янському пройшов Відкритий Всеукраїнський турнір з кіокушин карате-до «Воїн світла» пам’яті полеглого кам’янчанина Олександра...