Почалися роботи по реставрації пам’ятника Прометею у Кам’янському

26 Травня, 2024 |

Скульптура пам’ятника Прометея, яка зараз знаходиться на збереженні у Музеї історії міста Кам’янського та потребує реставрації й консервації, була оглянута скульптором, заслуженим художником України Гарніком Хачатряном, який незабаром приступить до першого етапу реставрації – зварювальних робіт.

Як відомо, цей пам’ятник, який є творінням  талановитого архітектора і скульптора О.Я.Сокола,  був встановлений у 1922 році у центрі міста на площі, яка тоді мала назву Базарної.

Напередодні святкування 250-річчя міста було проведене комплексне обстеження пам’ятника і виявлено, що за минулі роки внаслідок дії агресивного оточуючого середовища він зазнав значних пошкоджень і деформацій.  Тож у 2000 році його було замінено  на іншу скульптуру, автором якої є Петро Куценко, член Спілки художників України,  уродженець Карнаухівки.

Зусиллям працівників міського музею та відомого скульптор Гарніка Хачатряна, пам’ятник був відреставрований і розташований в Музеї під відкритим небом "Місто у знаках і символах".

Проте за час експонування у скансені пам’ятник знову зазнав шкідливого впливу агресивного середовища та потребує нового етапу реставрації. Він був демонтований як неекспонебельний і зараз починається процес його повторної реставрації.

Фінансування робіт здійснюється коштом грантової підтримки від Ради Фонду ALIPH.

"Збереження історичної пам’ятки, що передає дух минулої епохи, є актуальним і своєчасним, оскільки під час повномасштабного вторгнення історико-культурна спадщина України знаходиться під прицілом ворога, зацікавленого у знищенні елементів ідентичності українського народу", – йдеться у повідомленні Музею історії міста Кам’янського.

Фото: Музей історії міста Кам’янського

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

У Кам’янському районі проведуть імунізацію диких тварин проти сказу

Цієї осені на території Кам’янського району пройде кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти...

Кам’янське проведе в останню путь полеглого захисника Кирила Гребенюка

3️0 серпня поблизу населеного пункту Піщане на Харківщині, захищаючи українську землю від загарбників, загинув старший...

Грошова допомога на придбання твердого палива для мешканців прифронтових територій

Уряд України ухвалив нову постанову, яка передбачає надання одноразової виплати в розмірі 21 тисячі гривень...

Один із найвидатніших українських бандуристів жив і працював у Кам’янському

6 вересня 1915 року в Кам’янському народився заслужений артист України  Михайло Сергійович Лобко – один...

Кава може стати ще дорожчою

Ціни на каву продовжують зростати, так вартість робусти зросли на 3,2% до $4 861 за...