Як отримати відстрочку від мобілізації: підстави та нюанси

Військовозобов’язані за наявності відповідних документів можуть подати заяву на отримання відстрочки від мобілізації. Проте оскільки постанова Кабміну №560, на жаль, не встановлює конкретних підстав для відмови, то не виключно, що Комісія при ТЦК зможе відмовити у наданні відстрочки з будь-яких причин. Відмова у наданні відстрочки може бути усім, хто подасть таку заяву, крім заброньованих за органами державної влади.

Кабінет міністрів України своєю постановою від 16 травня №560 затвердив Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації. У цьому документі зокрема визначено порядок надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та порядок її оформлення.

Наразі це єдиний документ, який конкретизує механізм вирішення питання, надається особі відстрочка чи ні. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки при районних (міських) ТЦК утворюються комісії у складі:

  • голова комісії – керівник районного (міського) ТЦК (відокремленого відділу);
  • члени комісії – представники апарату, структурних підрозділів (освіти та науки, охорони здоров’я, соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації).

За наявності підстав для одержання відстрочки військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) ТЦК або його відділу заяву за відповідною формою. До цієї заяви потрібно додати відповідні документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком до постанови.

Як отримати відстрочку від мобілізації: підстави та нюанси / Фото: © freepik

Комісія вивчає отриману заяву та надані документи й оцінює законність підстав для надання відстрочки. За потреби Комісія готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на отримання відстрочки, або може використовувати інформацію з публічних електронних реєстрів.

Розглянути отримані заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, Комісія зобов’язана протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

Проте якщо закон про посилення мобілізації роз’яснює порядок подання і розгляду заяви на відстрочку, він не дає чіткої відповіді на питання щодо підстав для відмови у наданні відстрочки.

"Перевірка підстав щодо надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення здійснюється ТЦК" – зазначається у законі.

На підставі розгляду отриманих документів Комісія або ухвалює рішення про надання відстрочки, або відмову у її наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

Про прийняте комісією рішення заявник повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше, ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. У додатку вказано, що комісія має вказати причини відмови, але, знов-таки, ці причини, судячи з постанови Кабміну, вона може вказати на свій розсуд.

Також у законі зазначається, що таке рішення заявник може оскаржити у судовому порядку. Проте у суді відстояти своє право на відстрочку військовозобов’язаному також буде складно.

"Жодної конкретизації стосовно переліку підстав для відмови у наданні відстрочки постанова 560 не містить, що викликає питання, як суд, який має оцінити законність прийнятого комісією рішення у разі звернення особи, буде визначати, чи було рішення комісії при ТЦК законним, тобто, чи відповідало воно закону про мобілізацію та постанові 560", – пишуть журналісти "Судово-Юридичної газети"

 

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити