Два роки перерви: у Києві пройшов Марш рівності

16 Червня, 2024 |

Сьогодні, 16 червня, у Києві вперше за двохрічну перерву пройшов Марш рівності. На ньому зібралися представники ЛГБТК+ спільноти, військові, ветерани війни, дипломати.

Фото: Анна Пшемиська / DW
Фото: Анна Пшемиська / DW

Як повідомляє Суспільне, марш тривав недовго – близько 20 хвилин. Це перший такий захід за весь час повномасштабного вторгнення. З міркувань безпеки кількість учасників була обмежена – до 500 осіб, яких оточувала поліція. Наряди правоохоронців також чергували у метро та підземних переходах. Точну кількість також не вказували.

"Марш рівності — можливість привернути увагу світової спільноти до війни в Україні. Нам потрібна правова підтримка. Ми воюємо на рівні з усіма, але ми не знаємо що з нашими коханими. Якщо з ними щось трапиться, якщо вони потрапляють до лікарні або в полон, ми не можемо їх відвідати, або подати в розшук. Ми живі люди з живими проблемами. У будь-якому суспільстві до 10% представники ЛГБТК-спільноти. Так само в армії", — сказав учасник акції, ветеран війни Дмитро.

Фото: Анна Пшемиська / DW
Фото: Анна Пшемиська / DW

Закон 5488

Однією з вимог учасників Маршу рівності стало ухвалення закону про цивільні партнерства та закону про дискримінацію.

"Ми стоїмо на захисті нашої держави, але про наші права говорять — не на часі. Ми вимагаємо закон 5488, він пояснює і впроваджує поняття "нетерпимості" не тільки до ЛГБТ-людей, а до всіх вцілому. Будь-яка дискримінація буде криміналізованою, тобто зараз людина нападає на ЛГБТ на ґрунті ненависті, їй максимум випишуть штраф 50 грн за хуліганство, вона наносить шкоду ЛГБТ та іншим людям. Люди, які гомофоблять вони не бояться нападти, що їм цей штраф 50 грн", — сказала учасниця Вероніка.

Фото: Супільне
Фото: Супільне

Акція "за традиційні цінності"  та думка представників правих організацій

На жаль, під кінець на Хрещатику почали збиратись представники правих організацій. Про це пише Рубрика. Натовп людей організували свою акцію "за традиційні цінності". Вони намагались добігти до місця проведення маршу, втім не встигли. Серед колони правих організацій був і Денис Нікітін — командир "Російського добровольчого корпусу", який воює на боці України.

"Сотні людей зібралися, приїхали ветерани з ампутацією. Що це значить? Українцям не все одно, військовим не все одно. Люди хочуть визначати державну політику, впливати на неї. Мають на це повне право. Особливо військові та ті, які захищали цю країну", — сказав Нікітін.

На тезу про те, що багато військових є також представниками ЛГБТК+ спільноти, Денис Нікітін відповів:

"Сотні людей зібралися, приїхали ветерани з ампутацією. Що це значить? Українцям не все одно, військовим не все одно. Люди хочуть визначати державну політику, впливати на неї. Мають на це повне право. Особливо військові та ті, які захищали цю країну", — сказав він.

Як каже речниця Подільського управління поліції Анна Страшок: жодних провокації не було, все пройшло мирно. Всі учасники Маршу рівності безпечно дістались домівок.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити