• UA
  • RU
  • Літо – час насолоджуватися свіжими стравами: як зробити ароматну заправку для салатів

    Літо – пора свіжих салатів, насамперед хочеться встигнути наїстися соковитими зеленню та овочами, які багаті вітамінами. Та ще один момент у салатах має вирішальне значення для остаточного смаку, це – заправка. Звичайною олією або сметаною вже нікого не здивуєш, а можна ще й додасти користі у салат, якщо правильно підібрати заправку до нього.

    Тож пропонуємо вам добірку корисних і беззаперечно смачних заправок, які зроблять ваш домашній салат гідним зірки Мішлен.

    Рослинна олія з лимоном і базиліком

    З 2-3 пучків базиліку зірвіть листя. Залийте його киплячою водою на 30 секунд. Відкиньте на друшляк і сполосніть. Відтисніть базилік, загорніть у паперові рушники та знову вичавіть.

    Дрібно натріть цедру трьох лимонів. Збийте в блендері разом із зеленню і 200-250 мл соняшникової олії. Змішайте з такою ж кількістю оливкової олії та підігрівайте кілька хвилин, не доводячи до кипіння.

    Процідіть через дуже дрібне сито. Зберігайте лимонну олію в холодильнику в закритій ємності 1-2 тижні. Якщо отвори сита не дуже дрібні, додатково застеліть його марлею.

    Рослинна олія з лимоном і базиліком / Фото: Lyudmila Mikhailovskaya / Shutterstock

    Рослинна олія із сушеними травами

    Прогрійте спеції на пательні, щоб посилити запах.

    Пересипте розігріті прянощі (сушений базилік, петрушка, чебрець, орегано, розмарин, мелений чорний перець) залийте олією.

    Подавати олію до столу можна одразу – у невеликих соусниках. Перед подачею можна посолити та додати дрібно нарізаний часник.

    Пряна олія добре поєднується з тертим твердим сиром, оливками та в’яленим м’ясом.

    Рослинна олія із сушеними травами / Фото: з мережі

    Заправка з пармезаном і спеціями

    Змішайте 180 мл оливкової олії, 120 мл червоного винного оцту, 1 столову ложку тертого пармезану, 1 подрібнений зубчик часнику, ½ чайної ложки солі, цукру і сухого орегано, дрібку меленого чорного перцю у пляшці з кришкою, що щільно закривається. Добре струсіть.

    Зберігайте готову заправку в холодильнику не більше кількох тижнів. Струшуйте щоразу перед вживанням.

    Заправка з пармезаном і спеціями / Фото: vanillaechoes / Shutterstock

    Огірково-йогуртова заправка для салату

    Очистіть огірок, подрібніть його та часник. Змішайте в блендері часник, огірок, 240 г натурального йогурту, 1 чайну ложку лимонного соку, ½ чайної ложки солі, меленого білого перцю до однорідної консистенції. Перед вживанням охолодіть заправку в холодильнику, але не зберігайте її там більше трьох днів.

    Огірково-йогуртова заправка для салату / Фото: Depositphotos

    Гірчична заправка для салату

    З’єднайте 120 г майонезу, 2 столові ложки цукру, 1 столову ложку білого оцту і 1,5 чайної ложки столової гірчиці.

    Перемішайте всі інгредієнти до однорідності. Готову заправку зберігайте в холодильнику не більше тижня.

    Гірчична заправка для салату / Фото: з мережі

    Споживайте натуральне та будьте здорові!

    Раніше ми писали: Апетитна заміна звичайного хліба: запечені картопляні скони

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити