Золото українського степу: як на Дніпропетровщині розкопали відомий на весь світ артефакт

21 Червня, 2024 |

Саме в цей день, археолог і поет Борис Мозолевський, розкопуючи курган Товста Могила на Дніпропетровщині, знайшов унікальну знахідку – скіфську золоту пектораль.

Вона така єдина в світі. ЮНЕСКО назвала її "одним з найвизначніших археологічних відкриттів людства ХХ століття".  На нижньому колі пекторалі зображені коні, на центральному – рослини, а верхнє коло відображає життя скіфів.

Відкриття світового масштабу та комуністичний режим

Золота пектораль об’їздила увесь світ – вона побувала у провідних музеях кількох континентів. На відміну від того, хто її знайшов – Бориса Мозолевського не випускали з країни.

У 60-ті роки він заочно навчався на історико-філософському факультеті Київського університету. Свій перший археологічний сезон він провів у Придніпров’ї: тоді вони працювали на розкопках Страшної Могили поблизу міста Орджонікідзе (нині Покров). Ці регіони принесуть Борису Мозолевському світову популярність, але це буде пізніше.

Наприкінці 1965 року в Києві Мозолевський організував вечір, присвячений поетам-шістдесятникам, популяризувати творчість яких було заборонено. Через кілька днів він був звільнений з роботи і переданий під нагляд КДБ.

Потім були нові археологічні пошуки. Мозолевський брав участь у розкопках кількох курганів, де знайшли цінні пам’ятки скіфської культури.

Але вершиною його розвідок стала Товста Могила поблизу того ж Покрова на Дніпропетровщині, яка влітку 1971 року, 21 червня о 14–й годині 30 хвилин подарувала дослідникові знаменитий на весь світ артефакт – золоту пектораль.

Борис Мозолевський з головною археологічною знахідкою свого життя / Фото: Нікопольський краєзнавчий музей

За переказами, керівник експедиції Борис Мозолевський перед тим, як виїхати на розкопки, залишив записку такого змісту:

"Зобов’язуюсь знайти щось велике і блискуче."

Робота археологічної експедиції / Фото: Нікопольський краєзнавчий музей

І дійсно, Борис, ніби мав дар передбачення. Пектораль із золота 958 проби датується IV ст. до н. е., її вага – 1150г, а діаметр – 30,6см.

У 70-і роки звістка про знайдену Мозолевським пектораль облетіла весь світ. Можна сказати, що відкриття цього артефакту стало своєрідною "охоронною грамотою" для самого археолога: Мозолевський на той час продовжував перебувати під наглядом КДБ через "націоналістичні погляди", але археолог неочікувано став настільки відомим, що влада побоялась його арештовувати.

Розкопки у вхідній камері гробниці. Курган Товста Могила. Фото з наукового архіву Інституту археології НАН України

Шлях скіфського золота від початку війни

Чудом, за місяць до незаконного референдуму та анексії Криму, у лютому 2014 року скіфське золото було вивезене з півострова до Амстердама для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря".

Після анексії Криму Росією, голландці відмовилися повертати експонати до кримських музеїв. Свою відмову Нідерланди мотивували тим, що приймали колекцію від України, а тим часом міністерство культури росії заявило, що, оскільки кримські музеї, їхні фонди і колекції перейшли в її підпорядкування, то скіфське золото має бути передане у власність росії, а не України.

12 травня 2014 року Верховна Рада звернулась до парламенту Нідерландів з проханням – посприяти у поверненні до України колекції скіфського золота.

Золота пектораль / Фото: Sutterstock

Народні депутати зазначили, що: "Існує реальна загроза втрати, знищення, пошкодження чи руйнування українських культурних цінностей. Активні протиправні дії кримських музеїв за підтримки Російської Федерації в напрямі судового повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України на територію окупованого Криму є доказом такої загрози".

11 березня 2019 року Апеляційний суд Амстердама почав розглядати апеляцію музеїв анексованого Росією Криму на рішення про повернення Україні колекції "скіфського золота".

Наразі золота пектораль зберігається у Музеї історичних коштовностей України в Киїєві і належить до Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити