• UA
  • RU
  • При довготривалих відключень світла: як довго можна зберігати свіжі продукти без холодильника

    Міністерство охорони здоров’я зазначає, що в разі відключення електроенергії холодильник може підтримувати температуру протягом чотирьох годин, якщо він справний. Однак для цього він повинен бути герметично закритий.

    Якщо морозильна камера заповнена, продукти можна зберігати замороженими протягом двох діб за тих самих умов. Якщо ж морозильна камера порожня наполовину, продукти можна зберігати замороженими протягом 24 годин.

    Щоб краще зберегти продукти, зберігайте їх окремо. Свіжі продукти слід зберігати в найхолоднішій частині холодильника, а фрукти та овочі – в "зоні свіжості".

    Повний холодильник повільно нагрівається зсередини через малий об’єм повітря. Однак вентиляційні отвори ніколи не повинні бути заблоковані, а посуд і продукти харчування не повинні бути розміщені біля них. Повітря повинно вільно циркулювати.

    Якщо температура у холодильнику вже перевищила 4℃ і протрималася такою хоча б 2 години, то американський урядовий проєкт Food Safety радить викинути наступні продукти:

    • сирі м’ясо, птицю, рибу та морепродукти;
    • розморожене м’ясо та птицю;
    • ковбасу;
    • відкриті консерви;
    • м’які сири;
    • молоко;
    • сметану;
    • вершки;
    • йогурт;
    • нарізані овочі та фрукти.

    При аналогічних умовах окремі категорії продуктів все ж можна зберігати, зокрема:

    • тверді та плавлені сири;
    • вершкове масло та маргарин;
    • свіжі нерозрізані фрукти та овочі;
    • хліб;
    • булочки без начинки, яка містить яйця або молочні продукти.

    Якщо після відключення електроенергії в заморожених продуктах залишилися кристали льоду, деякі з них можна заморожувати, зокрема:

    • м’ясо, птицю і морепродукти;
    • молоко;
    • м’які та тверді сири;
    • овочі та фрукти.

    Кімнатна температура створює сприятливі умови для росту і розмноження мікроорганізмів у продуктах харчування. Тому продукти не слід зберігати протягом тривалого часу без охолодження.

    М’ясо, рибу та молочні продукти не можна залишати поза холодильником більше ніж на 2 години. У спекотну погоду цей час ще коротший – до 1 години.

    Приготована їжа не повинна залишатися без холодильника більш як дві 2 години.

    Як зберегти холод якнайдовше

    Для короткочасного зберігання продуктів можна використовувати термосумки. Це пластикові контейнери, наповнені спеціальним сольовим розчином. Їх потрібно попередньо заморозити. Всередину термосумки для зберігання продуктів слід покласти термометр і регулярно контролювати температуру всередині; якщо температура опуститься нижче 4°C, може початися псування.

    Термосумка для зберігання продуктів / Фото: podario.com

    Температуру також можна підтримувати, помістивши акумудлятори холоду з продуктами в холодильник перед його вимкненням. Обов’язково завчасно охолодіть акумулятори холоду.

    Акумулятори холоду / Фото: epicentrk.ua

    Також допомагають пляшки з замороженою водою, додавши по столовій ложці солі до 2-літрової пляшки, але цей метод є менш ефективний.

    Пляшки з водою та сіллю / Фото: з мережі

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити