Зола – супердобриво для саду та городу: як її використовувати в саду та городі

З кожним роком все більше садівників і городників віддають перевагу екологічному землеробству. У врожаю, вирощеного без "хімії", запевняють вони, смак зовсім інший! Але ось чим і як замінити відомі препарати, знають не всі. Тому дуже часто натуральні добрива так і залишаються незатребуваними. Взяти, наприклад, деревну золу. Після обрізки дерев багато хто вивозить гілки як сміття. А якби спалили, то отримали б чудове комплексне добриво.

Гід по мінеральному складу

У золі міститься близько 30 корисних елементів, причому в концентрованому вигляді: магній, залізо, калій, кальцій, кремній, фосфор, сірка, бор, марганець та інші.

Деревна зола дасть фору будь-якому розрекламованому калієво-фосфорному добриву. Щоправда, його відсотковий склад багато в чому залежить від вихідної сировини. Так, найбільше калію (до 40%) у попелі виноградної лози і бадилля картоплі. Тому після збирання картопельки бадилля краще відразу ж і спалити на ділянці. У попелі соняшнику теж чимало калію – до 30%.

За кальцієм лідирує деревна зола листяних порід. Найбільше (до 37%) легкозасвоюваного кальцію, який надає рослинам морозостійкості та жаростійкості, у березових дровах.

Зола – супердобриво для саду та городу: як її використовувати в саду та городі / Фото: з мережі

Фосфору багато в попелі хвойних культур (до 7%) і в попелі кори дерев, житньої та пшеничної соломи.

Золу треба зберігати виключно в сухому місці (волога вимиває калій та інші мікроелементи) і вносити в ґрунт під певні культури.

Добре посипати золою навіть газон, тоді і трава росте краще, і бур’янів менше. До речі, деревне добриво добре справляється з такими бур’янами, як мокриця, пирій, галінзога і хвощ.

Дотримуємося пропорцій

Золу можна застосовувати як суху, так і у вигляді розчинів. Другий варіант, звичайно ж, кращий. Сухий попіл вносять під час перекопування грядок або розпушування ґрунту. Але оскільки якась частина корисних речовин при цьому обов’язково буде загублена, то концентрацію (порівняно з настоєм) варто дещо збільшити – 3-5 склянок на 1 кв. м.

При внесенні золи в рідкому вигляді сам ґрунт і коріння рослин набагато краще і повніше засвоюють розчинені у воді корисні речовини.

Щоб приготувати настій, на 1 відро води беруть 100-150 г золи. Безперервно помішуючи, розчин обережно вливають у борозни і відразу ж закладають землею. Важливо донести до рослин нерозчинний осад, що містить фосфор.

Зола-захисниця

Щоб відлякати слимаків і равликів, суху золу розсипають по грядці біля стебел рослин. Відвадить попіл і мурашок (досить посипати їхні стежки), і дротяників.

Зола – супердобриво для саду та городу: як її використовувати в саду та городі / Фото: з мережі

При виявленні на полуниці перших ознак сірої гнилі, обпиліть ягідник деревним попелом з розрахунку 10-15 г на одну рослину. Після кількох таких обробок гниль пропаде.

Ефективним засобом від таких хвороб, як борошниста роса, кила, чорна ніжка, плямистість листя тощо, а також проти попелиці, блішки, совки, дротянки, білянки та інших шкідників є суміш настою попелу з господарським милом (100 г на 10 л) і відваром трав.

Зола – супердобриво для саду та городу: як її використовувати в саду та городі / Фото: з мережі

Капуста, яка росте на грядці, удобреній золою (500 г на 1 кв. м), менше хворіє на килу і чорну ніжку. Ненажерливі личинки не зачеплять коріння полуниці, якщо дно і стінки лунок при посадці розсади припудрити тонким шаром попелу, присипавши потім його вологою землею.

Попелом у суміші з тютюновим пилом (1:1) добре опудрювати капусту, редиску, редьку, брукву, цибулю від капустяної і цибулевої мух, хрестоцвітної блішки. Від такої обробки подвійний ефект – і живлення, і захист.

Огірки, на які зазіхнула коренева гниль, треба припудрити деревним попелом або обробити таким розчином: в 0,5 л води розвести 1 ч. л. мідного купоросу і 3 ст. л. попелу.

Щоб захистити посадки чорної смородини, аґрусу і троянд від борошнистої роси, внесіть під кожний кущ, рівномірно розсипаючи і неглибоко закладаючи, по 200-300 г деревної золи.

Аби не нашкодити

Щоб зола "працювала", застосовувати її потрібно вміючи. Наприклад, не можна використовувати попіл разом з азотними добривами (свіжим гноєм, сульфатом амонію, аміачною селітрою, сечовиною), інакше вони втратять більшу частину азоту. Їх треба вносити в ґрунт щонайменше через місяць після золи. Або ж восени удобрити грядки перегноєм, а золу дати навесні.

Не варто змішувати попіл із суперфосфатом і фосфоритним борошном, інакше кількості доступного для рослин фосфору стане на порядок менше. З цієї ж причини не можна вносити попіл разом з вапном або застосовувати його на недавно вапнованих ґрунтах.

І ще. Як і будь-яким іншим препаратом, не варто зловживати і золою. Підвищуючи лужну реакцію ґрунту, попіл ускладнить рослинам доступ до корисних речовин, що містяться в ґрунті, і принесе більше шкоди, ніж користі.

Раніше ми писали: Помічниця на грядках: чим корисна харчова сода для саду й городу

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити