Врятувати українців: від фізичних загроз до ментального здоров’я

29 Серпня, 2024 | Суспільство | Кравченко Володимир

Врятувати українців не лише від фізичних загроз російського нападу, а й від ментальних: від стресу, у якому живе 80% співгромадян. Коли ми починали Всеукраїнську програму ментального здоров’я "Ти як?" у 2022 році, здавалося: достатньо зібрати найкращий світовий досвід.

Але виявилося, що, хоч хороших методик багато, жодна не може відповісти одразу на всі наші виклики. Бо жодна з прогресивних країн не переживає того, що переживаємо ми. Сім мільйонів дітей, які відчули на собі війну. А ще – застаріле загальне упередження щодо того, що "скаржитися на настрій – негідно, краще тримати в собі".

І команда програми зрозуміла: увібравши все найкраще зі світу, програма має стати унікальною, українською. "Заточеною" саме проти нашого болю.
І в нас уже є суто українська інновація: рухатися не від діагнозу, а від стану людини. Тобто почати допомагати якомога раніше, доки травматичний досвід не переріс у розлад.

Головна мета програми – допомога якнайближче. У рідному місті, районі, на сусідній вулиці. Щоб знання з підтримки ментального здоров’я опанували знайомі – сімейні лікарі, вчителі, працівники банків і транспорту. Так програма "проростає" в регіонах.

  • Уже майже 100 тис. медиків і 209 тис. педагогів пройшли відповідне навчання.
  • 350 тис. послуг надано відвідувачам у центрах життєстійкості.
  • 739 роботодавців упровадили політику з підтримки ментального здоров’я на робочому місці.

Сьогодні обговорювала це на робочій зустрічі з регіональними командами, які впроваджують програму "Ти як?" у громадах.

Кожен регіон уже має свій унікальний досвід – від життя під постійними обстрілами до влаштування сотень тисяч людей, які були вимушені залишити свої домівки. Важливо, щоб вони цим досвідом обмінювалися.
Колись, після перемоги, він стане безцінною частиною світового надбання. Ми станемо – вже стаємо – флагманом у порятунку ментального здоров’я в умовах війни. І, сподіваюся, – ще й флагманом у посттравматичному зростанні.

А для цього передусім треба допомогти тим, хто поряд. Це й робимо.", написала Олена Зеленська

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити