Після прийняття закону про медичний канабіс, в Україні відроджується коноплярство

12 Вересня, 2024 |

З 21 грудня 2023 року почав діяти закон про державне регулювання обігу рослин роду коноплі, завдяки ньому вже почала відроджуватися галузь, яка була провідною ще за сотню років тому. Обсяги посівів зростають і вже у наступному році коноплею будуть засіяні до 8 тисяч гектарів полів.

Коноплярство може позитивно вплинути на розвиток багатох галузей – харчової, легкої та целюлозно-паперової.

"Вирощування конопель в промислових цілях стало можливе після прийняття закону про медичний канабіс. Промислові коноплі – це також безліч продуктів з доданою вартістю – харчова, легка. целюлозо-паперова та інші галузі промисловості", – зазначає Ігор Віштак, директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики.

Після прийняття закону про медичний канабіс, в Україні відроджується коноплярство / Фото: з мережі

Також головний аграрій зауважив, що Уряд докладає зусилля для відродження галузі коноплярства. Ігор Віштак розповідає, що з прийняттям Закону промислові коноплі стали цікавими для українських агровиробників. Зміни в законодавстві дають можливість сільськогосподарським підприємствам відкрити для себе знову нішеву галузь агровиробництва – промислове коноплярство, оскільки коноплі для промислових цілей стають практично звичайною сільськогосподарською культурою, для вирощування якої уже не потрібно буде мати ліцензії чи квоти.

Слід зазначити, що дана культура є дуже корисною для нашої землі, культивування коноплі сприяє аерації  ґрунтів і очищенню їх від важких металів, таких як цинк, мідь та свинець.

"В Україні найкращі сорти промислових конопель з усього світу. Завдяки науковій базі Україна також має всі шанси бути передовою країною і у селекційній роботі. Інститут луб’яних культур НААН України та Інститут сільського господарства північного-сходу НААН України – це дві передові наукові установи, що володіють сортами конопель. Крім того, іще 11 приватних агропідприємств займаються вирощуванням насіннєвого матеріалу конопель", – додає Ігор Віштак.

Ігор Віштак відвідав господарства Вінницької області. / Фото: Міністерство аграрної політики та продовольства України

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

Відомий спортсмен із Кам’янського здав кров для українських захисників

13 вересня, напередодні Всеукраїнського дня фізкультури, відомий спортсмен із Кам’янського Іван Стефанський здав кров для...

17 вересня день народження відзначає відомий журналіст Кам’янського Леонід Бройтман

Леонід Бройтман — це людина, чиє життя є прикладом багатогранності та відданості своїм захопленням. Будучи...

Понад 200 підпалів автомобілів військовослужбовців: Голова Нацполіції

Голова Нацполіції Іван Вигівський під час міжнародної конференції "Об’єднані заради справедливості. Відповідальність за напади на...

В Україні намолочено більше 39 мільйонів тонн цьогорічного врожаю

В Україні намолочено 39,06 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 10, 9 млн...

2 тисячі доларів за вступ до аспірантури: проректора київського вишу затримано на хабарі

У Києві затримали проректора університету, який отримав 2 000 доларів США за влаштування до аспірантури...