Квартал АТЗ в Кам’янському – спадщина архітекторки Брусової

24 Вересня, 2024 |

Фото 1989 року

Головним внеском азотнотукового заводу в міську забудову стало Соцмісто, не раз згадуване нами в попередніх публікаціях. Разом з тим, чудовий взірець містобудівної спадщини цього підприємства можна побачити і в центральній частині Кам’янського.

Квартал АТЗ в Кам’янському – спадщина архітекторки Брусової

Це – житловий квартал АТЗ, збудований протягом 50-х років на крутому узвозі головного міського проспекту, між ним та Запорізькою вулицею, за проєктом відомої архітекторки міста Ольги Брусової, дочки не менш видатного митця Олексія Яковича Сокола. Квартал склали сім величних багатоквартирних будинків і дві будівлі дошкільних закладів, в одній з яких нині міститься центр здоров’я та медицини спорту, інша ж, з боку вулиці Миру, до наших часів не збереглася.

Найбільш вражаючими з архітектурного погляду стали три житлових будинки на 90, 42 і 87 квартир, споруджені на центральній міській магістралі (тодішній Новій Запорізькій вулиці, згодом – проспекті Леніна, нині – проспекті Свободи). Із багатою пластикою фасадів, ритмами балконів та еркерів, фронтонами, башточками, рясним декором вони явили собою один з найцікавіших зразків забудови міста повоєнних років.

Квартал АТЗ в Кам’янському – спадщина архітекторки Брусової

Не менш вишуканим мало бути оздоблення й решти будинків кварталу. Проте вони будувалися пізніше, ніж на проспекті, виходили на "непарадні" вулиці та явно потрапили під дію урядової постанови 1955 року "Про усунення надмірностей у проєктуванні та будівництві".

Так само достойно було виконано благоустрій всього кварталу: тут постали й монументальні огорожі, й фонтани, й інші малі архітектурні форми. Естетиці доби відповідає навіть тутешній, один з найстаріших у місті газорозподільний пункт, наділений рисами високого стилю.

Квартал АТЗ в Кам’янському – спадщина архітекторки Брусової

Проєкт житлового будинку АТЗ на 42 квартири. Дніпродзержинська майстерня Облпроєкту, автор проєкту Ольга Брусова, 1951 рік. За цим проєктом споруджено ще два будинки кварталу АТЗ – з боку вулиці Запорізької (верхній з них розташовано якраз на місці німецького кладовища часів нацистської окупації), – та один з будинків містечка ДРЕС, повоєнна забудова якого теж належить Брусовій

Квартал АТЗ в Кам’янському – спадщина архітекторки Брусової

Проєкт житлового будинку АТЗ на 87 квартир. Дніпродзержинська майстерня Облпроєкту, автор проєкту Ольга Брусова, 1951 рік

Квартал АТЗ в Кам’янському – спадщина архітекторки Брусової Квартал АТЗ в Кам’янському – спадщина архітекторки Брусової

Проєкт житлового будинку АТЗ на 90 квартир. Дніпродзержинська бригада Облпроєкту, автор проєкту Ольга Брусова, 1952 рік

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram