У Дніпровському театрі покажуть "Весілля в Малинівці", незважаючи на суперечки щодо радянських мотивів

У Дніпровському національному театрі ім. Тараса Шевченка готується до прем’єри вистава за мотивами оперети "Весілля в Малинівці", яка викликала суспільний резонанс через можливі радянські наративи. Місцеві громадські діячі висловилися проти постановки, вважаючи її недоречною в сучасній Україні.

"Як можна в 2024 році, коли тут вторгнення просто б’є по всіх фронтах, намагатися оживити якісь радянські наративи? Давайте зараз підіймемо всі пам’ятки, які ми повалили у 2014 році й перефарбуємо їх", — сказала вона.

Оперета "Весілля в Малинівці" написана в 1930 роках до річниці Жовтневої революції. В 1967 році її екранізували. Літературознавиця Ольга Шаф також критикувала п’єсу, стверджуючи, що вона відображає пропаганду, яка спотворює історичну реальність:

"В цій п’єсі кремлівська пропаганда робить те, що робить і нині: перевертає реальність догори дригом абсолютно. Червоноармійці, які насправді грабували й гвалтували, зображені в п’єсі, і в фільмі ідеальними. В той час як отаман зображений бандитом, який насправді робить те, що робили червоноармійці".

Водночас завідувачка літературної частини театру Валентина Галацька пояснила, що виставу адаптували у сучасній художній інтерпретації, зробивши її проукраїнською. Прем’єра відбудеться за 22 жовтня.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити