Антарктида "зеленіє": в чому причина такого явища

06 Жовтня, 2024 | Новини |

Дослідження, опубліковане в Nature Geoscience, пов’язує таке природнє явище з поширенням мохів на континенті. У своїй роботі науковці аналізували архівні супутникові дані космічного апарату програми Landsat. Вони використали для дослідження знімки поверхні Антарктиди у період від 1986 по 2021 роки.

У 1986 році рослинність на материку  займала площу менше одного квадратного кілометра. У 2021 році площа виросла у 12 разів – до 12 квадратних кілометрів. Варто нагадати, що загальна площа Антарктиди становить 500 тисяч квадратних кілометрів.

"В антарктичному ландшафті все ще майже повністю переважають сніг, лід і скелі, і лише невелика частина колонізована рослинним світом. Але ця крихітна частка різко зросла, показуючи, що навіть ця величезна та ізольована пустеля зазнає впливу кліматичних змін, спричинених людиною", – говорить один із учасників дослідження, доктор Томас Роланд з Університету Ексетера.

Поширення рослинності на Антарктичному півострові.
Поширення рослинності на Антарктичному півострові.

Ймовірно, такий швидкий процес поширення мохів пов’язаний з глобальним потепліннямна континенті, який нагрівається швидше, ніж інша частина нашої планети.

Фото: Томас Роланд.
Фото: Томас Роланд.
Фото: Томас Роланд.
Фото: Томас Роланд.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити