Вітаємо режисерів Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки з професійним святом

10 жовтня у всьому світі Міжнародний день режисури (International Stage Management Day) або Міжнародний день сценічного менеджменту. Це свято присвячене людям, які стоять за лаштунками театральної сцени, які залишаються невидимим і незнаними для більшої частини глядачів, але завдяки саме їх роботі, завдяки їх зусиллям, завдяки їх таланту і своєрідному баченню світу кожна театральна постановка перетворюється на захоплююче видовище і на справжній витвір мистецтва.

В цей день ми хочемо привітати всіх режисерів, які працюють в Академічному музично-драматичному театру ім. Лесі Українки.

Сергій Чулков

В першу чергу ми хочемо згадати людину, без якої важко уявити наш театр, справжнього Майстра своєї справи, заслуженого діяча мистецтв України Сергія Анатолійовича Чулкова, який понад три десятиліття (з 1991 року) є головним режисером театру ім. Лесі Українки.

Сергій Чулков / Фото: Прес-служба Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки

Саме зусиллями Сергія Анатолійовича Чулкова в 1993 році на базі театру був заснований Театральний фестиваль "Класика сьогодні", який став справжнім мистецьким святом для всього міста, набув популярності в Україні та за кордоном. Завдяки ініціативі С. Чулкова в 1998 році на базі театру була відкрита філія Дніпропетровського театрально-художнього коледжу, що дало можливість розв’язати проблеми поповнення акторської трупи молоддю.

Вже традиційно Сергій Анатолійович спрямовує творчий потенціал трупи на втілення світової класичної спадщини. За його словами “кожне театральне покоління знову і знову знаходить для себе в класиці розсипи морального та естетичного багатства, припадаючи до чистого джерела класичної спадщини, вгамовує духовну спрагу”.

Сергій Чулков / Фото: Прес-служба Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки

Прихильність до класики стала лише однією з граней творчої політики театру, яку формує  С. Чулков. Репертуар театру постійно поповнюється виставами за сучасними, українськими та закордонними п’єсами.

А ще саме Сергій Анатолійович Чулков поставив у якості режисера вистави, які входять до золотого фонду Театру ім. Лесі Українки. Зараз в поточному репертуарі театру із 30  вечірніх вистав  10 поставив саме він.  Це  "НАТАЛКА ПОЛТАВКА", "ТАРТЮФ", "ЛЮБОВ-ЛЮБОВ, або ЯК МИ ВЛЕТІЛИ!", "ГРА У КОХАННЯ", "Я ЙОГО ДРУЖИНА", "ХАНУМА", "МИШОЛОВКА", "БЛЕЗ", "ЛЕТЮЧА МИША", "РОМЕО І ДЖУЛЬЄТТА".

Наразі Сергій Анатолійович Чулков працює над постановкою нової вистави "ГРА ТІНЕЙ" за п’єсою Юліу Едліса.

Ірина Чваркова

Заслужену артистку України Ірину Чваркову, глядачі більше знають по її акторським ролям. Особливо по її ролі Проні Прокопівни у класичній українській комедії "ЗА ДВОМА ЗАЙЦЯМИ". Проте вона активно працює і на ниві режисури. Саме вона була режисеркою вистав "КАЙДАШЕВА СІМ’Я" та "БРЕХУХА", казок "ЗОЛОТЕ КУРЧА", "ТИГРЕНЯТКО, ЩО КАЗАЛО "Р"", "КРИШТАЛЕВИЙ ЧЕРЕВИЧОК", "КРИЖАНЕ СЕРЦЕ", "ТРОЄ ПОРОСЯТ", "ВСІ МИШІ ЛЮБЛЯТЬ СИР" та кількох концертів. Зараз Ірина Павлівна працює над постановкою музичної казки за п’єсою Олександра Варуна  "БУ-РА-ТІ-НО", прем’єра якої запланована на новорічні свята.

Ірина Чваркова / Фото: Прес-служба Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки

Марина Юрченко

Заслужена артистка  України Марина Юрченко, яка  також викладає у театральній студії "Гармонія", є режисером постановником вистав "СОНЦЕ СЕРЕД НОЧІ", "ЛЕГЕНДА НАРНІЇ", "ПОКИДЬКИ", в яких разом з акторами театру грають і вихованці студії. Наразі Марина Павлівна займається постановкою вистави "БЛАКИТНИЙ ПТАХ" за мотивами всесвітньо відомої казкової феєрії Моріса Метерлінка.

Марина Юрченко / Фото: Прес-служба Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки

Світлана Сушко

Ще одна провідна актриса театру ім. Лесі Українки також успішно пробує свої сили і у режисурі. Заслужена артистка України Світлана Сушко є постановницею романтичного трилера "АНГЛІЙСЬКА РУЛЕТКА" та однойменної вистави за знаменитою повістю М. В. Гоголя  "НІЧ ПЕРЕД РІЗДВОМ".

Світлана Сушко / Фото: Прес-служба Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки

Ігор Азаров

Молодий режисер Ігор Азаров починав свою роботу у театрі з постановки казки "ЇЖАЧОК БЕЗ КОЛЮЧОК". Надалі він поставив комедію з  перевдяганнями "Примадонни", яка запам’яталась глядачам яскравою сценографією, танцювальними номерами та запальними піснями. Нині Ігор Азаров працює над концертами оркестру і солістів театру для музичного абонемента та різдвяною програмою для Малої сцени.

Ігор Азаров / Фото: Прес-служба Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки

Ірина Долінкіна

Нещодавно на Малій сцені театру відбулась прем’єра лялькової вистави "ПРИГОДИ МАРІЙКИ ТА ІВАНКА", режисеркою якої стала актриса Ірина Долінкіна. Також вона є постановницею кількох популярних у глядачів  Кам янського музично-розважальних програм.

Ірина Долінкіна / Фото: Прес-служба Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки

Крім того, театр Кам’янського запрошує для постановки вистав  відомих режисерів з інших театрів що допомагає  підтримувати високий професійний рівень трупи й урізноманітнює поточний репертуар. Зокрема саме зараз в Театрі ляльок на Малій сцені запрошена з Києва режисерка Марія Власова ставить новорічну лялькову виставу  "ЗИМОВІ ПРИГОДИ КРУКОРУКІВ" за п’єсою В. Виходцевського.

Колектив Міської Інформаційної Служби Кам’янського щиро вітає всіх режисерів нашого театру з їх професійним святом і бажає їм міцного здоров’я, невичерпного натхнення, геніальних ідей, які втіляться в справжні театральні шедеври що підкорять серця багатьох глядачів.

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити