Корональний викид маси на Сонці загрожує знищити комету C/2023 A3

На тлі очікувань появи комети C/2023 A3 у 2024 році, астрономи зробили важливе відкриття: корональний викид маси (CME) на Сонці може зруйнувати одну з найочікуваніших астрономічних подій року.

Комета C/2023 A3, яка рухається до Землі, можливо, не витримає близького підходу до Сонця та розпадеться на частини через інтенсивне випромінювання та тепло від нашої зірки. Астрономи прогнозують, що 7 жовтня відбувся потужний корональний викид маси, який може вплинути на долю комети.

Сонячна пляма AR 3842, яка викликала цей викид, є найбільш активною за останні сім років. Зокрема, 7 жовтня Сонце випустило спалах класу X2.1, що вже призвів до збоїв на Землі. Науковці з Центру прогнозування космічної погоди NOAA підтвердили, що цей спалах супроводжувався корональним викидом маси, викликаючи магнітні бурі на нашій планеті.

Подібні явища створюють потенційну загрозу для космічних об’єктів і технологій, а в цьому випадку — для комети C/2023 A3, яка, ймовірно, розпадеться під впливом сонячної активності ще до того, як досягне найближчої точки до Сонця.

Такий розвиток подій може стати великим розчаруванням для астрономів і шанувальників космосу, які з нетерпінням чекали на вражаюче небесне явище у 2024 році.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити