14 жовтня — день створення Української Повстанської Армії

Українська Повстанська Армія відіграє визначну роль у формуванні української національної ідентичності, адже її діяльність у період Другої світової війни та повоєнний час стала символом героїчного опору і боротьби за незалежність України. УПА боролася проти кількох потужних тоталітарних режимів — нацистського та радянського — за вільну і суверенну Україну, що стало важливим етапом у формуванні самосвідомості нації.

14 жовтня відзначають День створення Української Повстанської Армії (УПА).  Цю дату закріпила Президія Української Головної Визвольної Ради (УГВР) під керівництвом Романа Шухевича у постанові від 30 травня 1947 року. Вперше День УПА був офіційно відзначений 14 жовтня 1947 року, коли святкували 5-ту річницю з дня заснування.

Видання "Бюро Інформації Української Головної Визвольної Ради (УГВР)", випуск № 1 за квітень 1948 р. / Фото : ГДА СБУ (Ф. 13. — Спр. 372. — Т. 13).

Дата була символічно обрана через її співпадіння зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, яке за юліанським календарем також припадало на 14 жовтня. Проте історики, зокрема Володимир В’ятрович, наполягають, що цей день слід сприймати передусім як історичну подію, а не релігійне свято, і він не повинен змінюватися через коригування церковного календаря.

Документальні свідчення підтверджують, що вже 16 жовтня 1942 року німці звітували про збір націоналістичних загонів в районі Сарн, що на Поліссі, де почали формуватися перші відділи УПА.

Уривок із донесення про ворогів группи армії Б №21 / Фото : ГДА СБУ

Тому ця дата стала символом боротьби українського підпілля проти окупантів та історичним початком героїчного опору.

Сьогодні, у контексті війни за незалежність, спадщина УПА стає ще актуальнішою. Символи, ідеали та дух цієї армії знову надихають українців на боротьбу за свою свободу та територіальну цілісність. УПА — це невід’ємна частина історії української державності, яка формує почуття єдності та національної гідності.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити