Безпека в побуті: говоримо з фахівцем Кам’янського району ГУ ДСНС

З приходом перших холодів мешканці починають активно використовувати побутові обігрівачі та інші джерела тепла. Однак рятувальники наголошують: неправильна експлуатація, пошкодження чи використання приладів в аварійному режимі значно підвищують ризик виникнення пожежі.

Єлизавета Гедз, фахівець відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Кам’янського району ГУ ДСНС у Дніпропетровській області, звертає увагу на те, що особиста обережність кожного мешканця є ключовим фактором у запобіганні небезпечним ситуаціям.

При використанні електропобутових приладів слід дотримуватися правил пожежної безпеки і щоразу оглядати їх на приховані несправності.

Ще однією серйозною загрозою є отруєння чадним газом, який може проникати в організм під час дихання, блокуючи доставку кисню до тканин. Чим довше людина вдихає газ, тим важчими можуть бути наслідки для її здоров’я, аж до серйозних симптомів, залежно від концентрації газу в приміщенні.

Щоб уникнути отруєння чадним газом:

  • для обігріву помешкання використовуйте лише ті прилади, які для цього призначені, наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення;
  • регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність;
  • не залишайте увімкненими газові прилади без нагляду;
  • у помешканнях з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці;
  • електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні;
  • завжди провітрюйте приміщення, якщо в ньому є газові прилади.
Безпека в побуті: говоримо з фахівцем Кам’янського району ГУ ДСНС / Фото : МІС ТБ

"Надзвичайники закликають дотримуватися основних правил пожежної безпеки у власних помешканнях. А саме — не користуватися пошкодженими електророзетками, саморобними електричними приладами, регулярно перевіряти електропроводку та опалювальні прилади, не перенавантажувати електромережу, не залишати запальнички та сірники там, де їх можуть знайти діти, не залишати кухонну плиту без нагляду та не сушити над нею вологий одяг. Також важливо дотримуватися всіх норм і правил безпеки під час користування газовим, пічним та електричним опаленням, а також правильно розташовувати та експлуатувати генератори", — додала фахівець.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити