Захистити себе: ключові поради лікаря до Дня здоров’я молочної залози

Щорічно 15 жовтня відзначається День здоров’я молочної залози, який покликаний привернути увагу до профілактики, ранньої діагностики та лікування захворювань грудей, зокрема раку молочної залози. Цього року ми завітали до клініки "Медікум", де поспілкувалися з досвідченою лікаркою-онкохірургом, яка поділилася важливими рекомендаціями щодо самодіагностики, новітніх методів лікування та підвищення обізнаності серед жінок.

Захистити себе: ключові поради лікаря до Дня здоров’я молочної залози/Фото: МІС ТБ

Які основні рекомендації для профілактики захворювань молочних залоз?
По-перше, основною профілактикою є самообстеження, яке треба проходити один раз на місяць. Надалі важливо робити УЗД молочних залоз, це ультразвукова діагностика. Краще її виконувати один раз на рік. Якщо є якась патологія, в цьому випадку вас направляють до лікаря, який профільно займається цим, і він уточнює інші рамки часу, в який вам треба з’явитися. Після 40 років дуже важливо робити мамографію. Вона виконується або раз на рік, або раз на два роки, теж в залежності від того, що вам порекомендує лікар-мамолог, або онкохірург, або акушергініколог. Також іноді призначають  МРТ молочних залоз. Не треба такі методики, як КТ і МРТ призначати собі самому. Це призначають вже лікарі-клініцисти в залежності від захворювання.

Як часто жінкам потрібно проходити обстеження у мамолога і в якому віці варто починати?
У нашій країні, нажаль, нема такої спеціальності як мамолог. Є онкохірурги, які цим займаються. Є лікарі-онкологи, також цим займаються гінекологи та гінекологи-ендокринологи. Мамолог – це просто направлення, щоб пацієнт розумів з якою патологією куди йти. Як часто потрібно звертатися до спеціаліста, це залежить від факторів ризику. Якщо в родині були сімейні випадки раку молочної залози, раку яєчників та раку підшлункової залози або раку грудної залози у чоловіків. В цьому випадку обов’язково потрібно проходити консультацію у генетика. Визначати чи є ця спадкова схильність, або вона ще називається генетичною мутацією. І в тому випадку потрібно проходити діагностику раз на рік.

Захистити себе: ключові поради лікаря до Дня здоров’я молочної залози/Фото з мережі

Яка роль генетичних факторів у розвитку раку молочної залози і чи потрібно робити генетичні тести?
Якщо в родині були сімейні випадки раку молочної залози, раку яєчників та раку підшлункової залози або раку грудної залози у чоловіків. В цьому випадку обов’язково потрібно робити генетичне тестування. І в залежності від нього є спеціальний протокол, по якому спостерігаються дані пацієнти. Там чітко прописана кількість візитів до спеціаліста та які потрібно робити обстеження. Також є навіть профілактичні оперативні втручання, які наразі є стандартом у світовій практиці. Такі як профілактичне видалення молочних залоз та яєчників. Але це все робиться тільки після здачі тестів та консультацій зі спеціалістами.

На скільки небезпечний рак молочної залози?
Якщо у вас виявлено злоякісне новоутворення молочної залози – це не вирок. Команди спеціалістів зможуть з ним впоратися. Ви повинні розуміти, що на ранніх стадіях в 96% випадків лікарі можуть повністю пролікувати це захворювання. Наразі є дуже багато нових методик зі збереження молочної залози, зі збереження лімфатичних вузлів. І після операції ці груди будуть не тільки здорові, а й красиві.

Чи впливає харчування на стан молочних залоз?
Є тенденції, що у людей, які мають зайву вагу, які зловживають палінням, алкоголем, та мають сидячу роботу, у таких людей злоякісні новоутворення усіх локалізацій виникають значно частіше.

На скільки важлива самообстеження грудей?
З 15 років потрібно починати самообстеження молочних залоз. Як це робити правильно. В першу чергу, це повинно бути раз на місяць в один і той же день, бажано на 14 день циклу. Самообстеження потрібно робити у приміщенні, яке гарно освітлюється, бажано, перед дзеркалом. Спочатку ви підіймаєте і заводите руки за голову, дивитесь чи змінила молочна залоза свій контур. Чи стала асиметричною. Якщо невеличка асиметрія є по життю, це норма. Проте якщо асиметрія яскраво виражені і тільки з’явилася, це повинно вас насторожити. Якщо ви бачите зміни у шкірі, з’явився ефект лимонної кірки, вона набрякла або почервоніла, то не треба чекати, потрібно одразу звертатися до лікаря. Наступним етапом потрібно прощупати молочну залозу за годинниковою стрілкою та проти. Далі обов’язково потрібно перевірити пахви, якщо є якісь ущільнення в пахвах, чи в молочних залозах. Якщо ви відчуваєте, що вони катаються під пахвами, або є фіксованими, вам одразу потрібно звернутися до спеціаліста. Обов’язково в кінці потрібно дуже легко надавити на соски та ареоли. Якщо серед виділень є кров, то також потрібно негайно звернутися до лікаря.

Захистити себе: ключові поради лікаря до Дня здоров’я молочної залози/Фото з мережі

Як правильно підібрати бюстгальтер, щоб уникнути проблем зі здоров’ям грудей?
Не дуже якісні або тісні бюстгальтери можуть викликати біль в молочних залозах. В цьому випадку краще обирати білизну того розміру, в якому я вам буде комфортно. Щоб вона не здавлювала залози.

Які існують міфи про захворювання молочних залоз, які варто спростувати?
Насамперед є дуже багато міфів щодо раку молочної залози. Що це невиліковна хвороба. Наразі дуже багато методик можуть вилікувати це захворюванню.
Також існує твердження, що якщо у жінки рак молочної залози, то їй точно видалять молочні  залози. Це також не правда. Це вирішується в залежності від ситуації. Доволі часто лікарі зберігають молочну залозу.
Також снує думка, що при реконструкції імплантами може повернутися рак. В цьому випадку це теж міф. Імпланти не викликають рак молочної залози.
Також дуже важливо не займатися самодіяльністю. Ніякі капустяні листи, коти та гадалки не допоможуть вилікувати захворювання молочних залоз.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити